Evenimentul Istoric > Articole online > Istoria secretă > Cel mai scandalos complot nuclear al întregului Război Rece
Articole online

Cel mai scandalos complot nuclear al întregului Război Rece

Blue Peacock

Cel mai scandalos complot nuclear al întregului Război Rece

Războiul Rece a dat naștere la zeci de ani de idei bizare de arme, în timp ce Occidentul și Uniunea Sovietică se străduiau să câștige avantajul strategic asupra superputerii rivale.

În timpul Războiului Rece, SUA a fost responsabilă pentru cel puțin șapte proiecte de arme nucleare care acum par ciudate sau nepotrivite. Dar SUA nu au fost singurele care au fost dispuse să construiască sisteme de arme aparent absurde pentru a obține un avantaj asupra sovieticilor.

În anii 1950, Marea Britanie a proiectat o mină nucleară care ar fi fost amplasată în Germania de Vest pentru a opri un ipotetic asalt sovietic asupra restului Europei, relatează BBC. Mina de teren, denumită Operațiunea Blue Peacock, ar fi fost operată de la distanță, astfel încât să poată fi detonată în momentul în care ar putea provoca daune maxime Armatei Roșii invadatoare.

Dar arma avea un impediment major. Îngropată sub pământ, era posibil ca mina să se răcească până la punctul în care detonatorul să nu poată declanșa o explozie nucleară. În 1957, fizicienii nucleari britanici au găsit o soluție: puii.

„Păsările ar fi fost introduse în interiorul carcasei bombei, li s-ar fi dat semințe pentru a le menține în viață și ar fi fost împiedicate să ciugulească cablurile”, notează BBC. Căldura corporală a găinilor ar fi suficientă pentru a menține temperatura de lucru a mecanismului de declanșare. În total, se estimează că puii ar putea supraviețui timp de o săptămână, după care bomba ar reveni la o stare posibil răcită și inoperabilă.

În total, minele proiectate în cadrul Operațiunii Blue Peacock ar fi trebuit să producă o explozie de 10 kilotone, care ar fi produs un crater cu diametrul de 110 metri, potrivit American Digest. Un astfel de potențial distructiv a dus în cele din urmă la abandonarea proiectului, deoarece britanicii au realizat că ar exista o cantitate inacceptabilă de precipitații nucleare în urma unei astfel de explozii – fără a mai lua în considerare problema complicată a îngropării armelor nucleare pe teritoriul unei națiuni aliate.

Sfârșitul operațiunii Blue Peacock

Britanicii au lucrat la proiectul Blue Peacock timp de patru ani înainte de a renunța la el. În 1958, Ministerul Apărării a anulat proiectul „defectuos din punct de vedere politic”, invocând preocupări legate de precipitațiile radioactive și de distrugerea teritoriului aliaților lor.

„Poate părea bizar acum, dar această armă a fost un produs al timpului său”, a declarat cercetătorul Lesley Wright pentru New Scientist. „A fost un răspuns la amenințarea percepută a superiorității sovietice copleșitoare în materie de arme convenționale”.

Chiar și după ce planul a fost abandonat, Blue Peacock a rămas un secret timp de decenii. De fapt, abia în 2004 proiectul a fost declasificat. Informațiile au fost făcute publice la 1 aprilie a acelui an, ceea ce i-a determinat pe mulți să se întrebe dacă nu cumva a fost o glumă bizară de Ziua Păcălelilor de aprilie.

Unii au fost atât de convinși că Blue Peacock a fost o farsă elaborată, încât Tom O’Leary, șeful departamentului al Arhivelor Naționale, a fost nevoit să dea o declarație.

„Pare a fi o păcăleală de 1 aprilie, dar cu siguranță nu este”, a spus acesta. „Serviciul Civil nu face glume”.

Registration

Aici iti poti reseta parola