Evenimentul Istoric > Articole online > Caleidoscop > Cel mai periculos examen din lume. Bacalaureatul poate costa șapte ani de închisoare
Articole online

Cel mai periculos examen din lume. Bacalaureatul poate costa șapte ani de închisoare

Elevii, care participă Gaokao, echivalentul Bacalaureatului în China,  sunt verificați cu drone și prin scanarea venelor din degete

Totuși, este cel mai important eveniment din viața elevilor din China. Este momentul în care li se decide soarta.

Stresul la care sunt supuși milioane de adolescenți chinezi este atât de copleșitor, încât mulți dintre ei își pun capăt zilelor.

Pentru un loc la una dintre cele 2.200 de universități din China, succesul la Gaokao.

Rezultatul de la Bacalaureat determină nu doar admiterea la universitate, ci chiar întregul curs al vieților elevilor.

„Un punctaj mare sau mic determină oportunitățile pe care le au elevii chinezi în viață, precum și nivelul salarial la care se vor putea încadra. Acest punctaj este cel mai important număr din viața oricărui copil din China – punctul culminant al multor ani de școală, memorat și stres constant”, a scris un jurnalist al ziarului The Guardian.

Șansa celor ce nu au bani de meditații

Elevii petrec mulți ani pregătindu-se pentru Gaokao, făcând multe sacrificii, urmând cursuri suplimentare, meditații.

Unii părinți chiar renunță la locurile lor de muncă pentru a-și ajuta copiii să treacă cu bine de acest examen.

„Dacă ești foarte sărac și nu ai conexiuni, atunci acesta este biletul tău pentru a-ți schimba soarta”, a spus o elevă despre Gaokao.

Sistemul strict și riguros al acestui examen a fost criticat îndelung, dar a rămas singura metodă de testare a elevilor din China timp de peste 70 de ani.

Potrivit unui raport din 2018, Gaokao alimentează o piață de 120 de milioane de dolari – cea a meditațiilor , întrucât 93% dintre părinți își trimit copiii la pregătire privată.

„Chiar dacă persoanele care transportă colete pot câștiga între 8.000 și 10.000 de yuani pe lună (aproximativ 1.250 – 1.565 de dolari), în timp ce `gulerele albe` ar putea câștiga doar 3.000 – 5.000 de yuani pe lună (470 – 780 de dolari), părinții chinezi tot vor să își vadă copiii în cea de-a doua categorie”, a spus Bangxin Zhang, cofondator și CEO al TAL Education, pentru CNBC.

„Să scapi de Gaokao este ca și când ai ajunge în Rai!”

Afirmația îi aparține unei tinere care nu a luat examenul de prima dată, fiind nevoită să urmeze cursuri intensive la o școală pentru elevii care au picat la Gaokao.

„Te trezeai la ora 5.00 și mergeai la culcare la ora 3.00. Dormeai aproximativ două ore.

De dimineață până seara, aveai 10 cursuri. Învățai din nou tot ceea ce ți s-a predat în cei trei ani de liceu, dar într-un singur an. Practic, acolo te tratează drept un robot fără emoții”, a spus ea, precizând că elevii acestei școli erau dați afară dacă formau cupluri.

„Nu aveai voie să te îndrăgostești”, a povestit ea.

Înainte de examen, licee din toată China desfășoară activități diverse pentru a inspira elevii care urmează să dea Gaokao.

Profesorii le vorbesc elevilor de parcă aceștia ar fi soldați pe care îi pregătesc pentru luptă, iar sloganuri motivaționale pot apărea pe pereții campusului sau pe uniforme.

Unii elevi au diverse superstiții – poatră haine roșii, ard bețișoare parfumate ori se roagă la o statuie a lui Confucius.

În fiecare an când elevii se pregătesc pentru acest examen, autoritățile instaurează politica „fără claxoane”.

De asemenea, sunt emise avertismente oficiale pentru persoanele care se uită la televizor cu volum prea ridicat, iar construcțiile pe șantiere aflate în apropierea centrelor de examen sunt oprite.

Numeroșii elevii care ajung la examen cu autobuzul sunt conduși la autovehicule de membrii comunității, într-o adevărată ceremonie.

Combaterea copiatului

Elevii prinși că au copiat la Gaokao, dar și eventualii lor complici pot fi sancționați cu până la șapte ani de închisoare, potrivit Reuters.

Autoritățile au apelat la numeroase metode de combatere a copiatului, folosind detectoare de metale, aparate de bruiaj, dar și drone, un software pentru recunoașterea feței și chiar și scanări ale venelor din degete – deoarece amprentele sunt prea ușor de falsificat.

Univesitățile le interzic studenților să plece în cele două zile ale Gaokao, pentru a preveni ca aceștia să se prezinte la examen în locul unor elevi.

Subiecte nebunești

Gaokao durează nouă ore, pe parcursul a două zile, și este format din patru probe la discipline precum limba chineză, limba engleză, matematică și o disciplină opțională – biologie, chimie, fizică sau geografie, istorie ori politică.

Scrierea de eseuri este o parte importantă a examenului din China, iar subiectele la această probă variază de la provincie la provincie.

În Beijing, de exemplu, în 2018, elevii au trebuit să scrie despre cum văd ei China în 2049, la centenarul Republicii Populare Chineze.

Elevilor din nouă provincii li s-a cerut să scrie cum le-ar prezenta țara unor străini folosind cuvinte cheie precum „autostradă de mare viteză” și „plata prin dizpositive mobile”.

Stresul poate fi copleșitor

Pentru mulți elevi, presiunea pusă pe umerii lor de părinți, profesori și chiar de ei înșiși este copleșitoare.

Deși poate da examenul un an mai târziu, dacă îl pică, în eventualitatea în care continuă să eșueze, un elev nu are nicio cale alternativă către universitate.

Sinuciderile sunt un aspect obișnuit al fiecărei sesiuni de examene. Un studiu din anul 2014 a susținut că stresul pentru acest examen a contribuit la 93% dintre cazurile de sinucidere în rândul elevilor.

Sursa AICI

Registration

Aici iti poti reseta parola