Evenimentul Istoric > Articole online > Istoria universală > Cel mai mare critic al regimului sovietic! Cum a fost împiedicat să primească Premiul Nobel pentru Literatură
Articole online

Cel mai mare critic al regimului sovietic! Cum a fost împiedicat să primească Premiul Nobel pentru Literatură

Aleksandr Soljenițîn

Cel mai mare critic al regimului sovietic! Cum a fost împiedicat să primească Premiul Nobel pentru Literatură

Născut la Kislovodsk, în 1918, Soljenițîn a crescut într-o perioadă tumultoasă din istoria țării sale. A trecut rin Revoluția Rusă și nașterea URSS, care avea să devină în cele din urmă statul totalitar pe care l-a criticat în opera sa. Viața lui Soljenițîn a fost marcată de experiențele sale personale cu regimul sovietic. De tânăr, a servit în armata sovietică în timpul celui de-al Doilea Război Mondial, dar în cele din urmă a fost arestat și închis pentru că l-a criticat pe Stalin.

A petrecut ani de zile în Gulag. În perioada petrecută în lagăr, Soljenițîn a început să scrie. Mai întâi în secret, folosind orice hârtie pe care o găsea. A scris despre experiențele sale din lagăre, despre cruzimea la care a fost martor acolo. A scris despre sistemul sovietic și despre tarele acestuia. Și a scris despre spiritul uman și despre capacitatea lui de a îndura chiar și cele mai grave circumstanțe. După ce a fost eliberat din Gulag, Soljenițîn și-a continuat opera, în ciuda amenințării constante. Cartea care l-a dus în atenția lumii, „O zi din viața lui Ivan Denisovici”, a fost publicată în 1962. Cartea spune povestea unei zile din viața unui prizonier într-un Gulag sovietic și a fost una dintre primele astfel de scrieri în care a criticat deschis sistemul sovietic.

Cea mai faimoasă cartea a sa rămâne, însă, ,,Arhipelagul Gulag”, în care esența malefică a Gulagului e relevată.

Dar succesul lui Soljenițîn a fost de scurtă durată. În 1970, i s-a acordat Premiul Nobel pentru Literatură, dar regimul sovietic nu i-a permis să călătorească în Suedia pentru a accepta premiul. În schimb, Soljenițîn a fost forțat în exil și și-a petrecut următoarele două decenii trăind în Occident. În timpul petrecut în exil, Soljenițîn a continuat să scrie și să vorbească împotriva regimului sovietic. El a devenit un critic deschis atât al comunismului, cât și al capitalismului, argumentând că ambele sisteme erau defecte și că era nevoie de un nou sistem pentru un progres real. De asemenea, a scris pe larg despre istoria Rusiei, argumentând că Rusia are o identitate culturală unică care trebuia păstrată. În 1991, Uniunea Sovietică s-a prăbușit, iar Soljenițîn a putut în sfârșit să se întoarcă în patrie. Dar a găsit o țară foarte diferită de cea pe care o lăsase în urmă. În ciuda opiniilor sale controversate de după 1991, Soljenițîn a rămas unul dintre cei mai celebrați și respectați scriitori ai Rusiei. Cărțile sale, inclusiv „Arhipelagul Gulag” și „August 1914”, continuă să fie citite și studiate.

Registration

Aici iti poti reseta parola