Evenimentul Istoric > Articole online > Istoria universală > 12 noiembrie 1982: Iuri Andropov preia puterea în Uniunea Sovietică
Articole online

12 noiembrie 1982: Iuri Andropov preia puterea în Uniunea Sovietică

Iuri Andropov

12 noiembrie 1982: Iuri Andropov preia puterea în Uniunea Sovietică

Născut în Rusia în 1914, în anii 1930, Andropov a fost un participant activ în Liga Tineretului Comunist. În timpul celui de-al Doilea Război Mondial, a condus un grup de luptători de gherilă care au acționat în spatele liniilor naziste. Munca sa a dus la diverse poziții la Moscova, iar în 1954 a fost numit ambasador sovietic în Ungaria. În timpul crizei maghiare din 1956, Andropov și-a dovedit fiabilitatea. L-a mințit pe prim-ministrul ungar Imre Nagy cu privire la intențiile militare sovietice, iar mai târziu l-a asigurat pe Nagy că este în siguranță față de represaliile sovietice. Tancurile sovietice au intrat în Budapesta în noiembrie 1956, iar Nagy a fost capturat și executat în 1958. Activitatea lui Andropov în Ungaria l-a adus înapoi la Moscova, unde a continuat să urce în rândurile Partidului Comunist. În 1967, a fost numit șef al KGB, forța de poliție secretă a Rusiei.

Fiind un om dur, a sprijinit invazia Cehoslovaciei din 1968 și a supravegheat reprimarea disidenților precum Andrei Saharov și Aleksandr Soljenițîn. În 1982, când Brejnev era bolnav și se stingea rapid, Andropov a părăsit KGB-ul și a început să lupte pentru putere. Când Brejnev a murit la 10 noiembrie 1982, Andropov era pregătit să preia puterea. A fost numit secretar general la 12 noiembrie. Domnia sa a fost de scurtă durată, dar plină de evenimente. La nivel intern, a încercat să revigoreze economia rusă aflată în declin și a atacat corupția și alcoolismul în creștere în rândul poporului sovietic.

În politica sa externă, Andropov s-a confruntat cu diplomația categoric anticomunistă a președintelui Ronald Reagan. Relațiile dintre Statele Unite și Uniunea Sovietică au fost grav tensionate atunci când piloții sovietici au doborât un avion de linie coreean în septembrie 1983. Mai târziu, în același an, diplomații sovietici au întrerupt negocierile privind reducerile Forțelor Nucleare cu rază intermediară de acțiune și discuțiile privind reducerea armelor strategice (START).

Andropov a murit la 9 februarie 1984. El a fost succedat de Konstantin Chernenko .

Registration

Aici iti poti reseta parola