„Cu toții am fost foarte afectați că (McCartney) nu ne-a spus ce are de gând să facă”, a declarat Lennon ulterior într-un interviu pentru revista Rolling Stone. „Iisuse Hristoase! Acum el obține toate beneficiile! Am fost un prost că nu am făcut ce a făcut Paul, pentru a vinde un disc…”
Scandalul a izbucnit în public după mai mulți ani în care mocnise, dar fusese mascat de imaginea energică și plină de succes a trupei. Realitatea este că existaseră anterior multe certuri și discuții în contradictoriu despre stilul care ar trebui abordat sau despre revenirea la viața de turneu.
În ianuarie 1969, Beatles demarase un proiect de reîntoarcere la origini, cu titlul „Get Back”, adică la muzica fără efecte sonore și alte artificii de studio. Însă proiectul fusese abandonat, când a început înregistrarea albumului „Abbey Road”.
Când, în sfârșit „Get Back” a fost reluat, Lennon – fără știința lui McCartney – a adus un producător american, Phil Spector, pentru a salva proiectul. Însă acest album trebuia să conțină doar muzica celor patru, iar McCartney s-a înfuriat când Spector a adăugat un cor de fete pe piesa sa, „The Long and Windig Road”.
„Get Back”, al cărui nume a fost schimbat în „Let It Be”, a mers totuși mai departe. Spector a mixat albumul și lungmetrajul a fost pregătit pentru vară.
Anunțul lui McCartney și apariția albumului său solo au scurt-circuitat efectiv întreg planul. Anunțând ruptura, el și-a lansat cariera solo înainte de „Let It Be” și nimeni nu știa în ce măsură acest lucru va perturba proiectul oficial Beatles.
Până la sfârșitul anului 1970, fanii au privit cu neîncredere filmul „Let It Be”, în care o atmosferă idilică îi înconjoară pe cei patru idoli, cântând, discutând despre muzică sau glumind.
Albumul, lansat pe 8 mai, s-a vândut totuși bine și a produs două hituri: „Let It Be” și „The Lond and Winding Road”, dar grupul nu a mai înregistrat niciodată împreună.
Fanii au continuat totuși să spere că cei patru se vor reuni într-o zi pentru a reînvia legenda care i-a încântat timp de șapte ani. Speranțele au crescut atunci când McCartney i s-a alăturat lui Lennon la o sesiune de înregistrări, în 1974, cu Stevie Wonder.
Însă, deși toți au apărut pe creațiile solo ale celorlalți, cei patru nu au mai cântat niciodată împreună ca The Beatles.
La începutul lui 1970, single-ul „Come Together/Something” extras de pe „Abbey Road” continua să figureze în top 20 Billboard; albumul și filmul „Let It Be” au prelungit magia, în ciuda a ceea ce scriau ziarele.
Radiourile au continuat să difuzeze Beatles, iar câteva albume-compilație au păstrat trează speranța fanilor într-o reunire a trupei.
Când John Lennon a cântat „The Dream is over…”, la finalul propriului său album solo de debut, „John Lennon – Plastic Ono Band”, puțini au priceput mesajul implacabil.