Acest lucru dovedește diferența de perspectivă religioasă dintre cele două țări. Sau de simț al umorului.
Indiferent de motiv, scandalul a izbucnit abia după ce presa americană a preluat o declarație a lui Lennon apărută cu cinci luni în urmă.
Într-adevăr, London Evening Standard publicase pe 4 martie 1966 comentariul ironic al muzicianului despre rolul tot mai lipsit de importanță al religiei creștine.
„Creștinismul va dispărea. Va dispărea și se va restrânge… Noi (Beatles) suntem acum mai populari decât Iisus.”
Acest pasaj a ajuns în revista americană pentru adolescenți DATEbook, câteva luni mai târziu, într-un articol cu titlul: „Suntem mai populari decât Iisus”.
De aici, mai mulți DJ din câteva state americane puternic religioase au declarat afirmațiile lui John Lennon blasfematorii și au jurat să interzică „pe vecie” muzica Beatles, trecută, prezentă și viitoare.
„Fantasticul nostru boicot al Beatleșilor este încă în vigoare”, anunțau doi DJ la postul de radio WACI din Birmingham, Alabama, în august 1966. „Nu uitați să luați discurile voastre cu Beatles și toate obiectele legate de Beatles, să le aduceți la unul dintre cele 14 puncte ale noastre de colectare din Birmingham și să le predați săptămâna aceasta.”
Planul celor din Birmingham, ca și din alte orașe americane, era ca discurile Beatles, predate de ascultătorii mânioși, să fie arse în public.
Deși nu este foarte clar câte astfel de ruguri publice au fost organizate, cer este că povestea a ajuns la urechile Beatles.
„Când au început să ne ardă discurile… a fost un adevărat șoc”, va declara Lennon câțiva ani mai târziu. „Nu mă puteam împăca cu gândul că am creat încă o bucățică de ură în lume. Așa că mi-am cerut iertare.”
Scuzele nu au însemnat o retractare din partea lui Lennon, ci o explicație că a fost înțeles greșit ceea ce a vrut de fapt să spună.
Într-o conferință de presă, la Chicago, muzicianul a afirmat:
„Nu sunt împotriva lui Dumnezeu, a lui Hristos sau a religiei. Nu spun că suntem mai mari sau mai buni. Cred în Dumnezeu, însă nu ca un singur lucru, nu ca un bătrân în cer. Îmi pare rău că am zis asta, serios. Nu am dorit să fie o declarație infectă anti-religie. Din ceea ce am citit sau observat, creștinismul pur și simplu pare să se diminueze, să piartă contactul.”
Nu este clar cât de sincer a fost Lennon în această declarație, sau au fost doar niște cuvinte de complezență, care să oprească pierderile financiare și de imagine pe uriașa piață muzicală americană.
Cert este, însă, că, în 1971, Lennon a compus marele său hit intitulat „Imagine”, un adevărat testament anti-religios și progresist.
„Imaginați-vă că nu există Rai (…) nici iad (…) și nici religie…”