Evenimentul Istoric > Articole online > Istoria universală > Beatlemania debarcă în America și devine pandemie
Articole online

Beatlemania debarcă în America și devine pandemie

Pe 7 februarie 1964, zborul 101 al companiei Pan Am de la Londra ateriza pe aeroportul Kennedy din New York, avându-i la bord pe cei patru Beatles. Beatlemania traversase Oceanul.

Era prima vizită în Statele Unite a Beatleșilor. Cu șase zile în urmă, hitul lor, „I Want To Hold Your Hand”, urcase pe primul loc în topurile americane.

Pe aeroporul Kennedy din New York, „The Fab Four” („Cei patru fabuloși”), îmbrăcați în costume cu croială „mod” și cu frizuri „castron”, au fost întâmpinați de 3.000 de fani care urlau și își smulgeau părul din cap, în pragul isteriei.

Două zile mai târziu, Paul McCartney (21 de ani), Ringo Starr (23 de ani), John Lennon (23 de ani) și George Harrison (20 de ani) au apărut la „Ed Sullivan Show”, o emisiune televizată de varietăți foarte populară.

Deși era foarte greu să se audă ceva, din cauza strigătelor adolescenților din public, se estimează că 73 de milioane de telespectatori americani, adică 40% din populația Statelor Unite, au fost pe recepție.

Sullivan a progamat imediat alte două apariții ale Beatleșilor în acea lună.

Grupul și-a făcut prima apariție publică în concert, în SUA, pe 11 februarie, la Coliseum-ul din Washington. Nu mai puțin de 20.000 de fani au fost prezenți.

A doua zi, au avut loc alte două concerte consecutive, la Carnegie Hall din New York. Isteria fanilor a obligat poliția să închidă străzile din jurul sălii.

Pe 22 februarie, cei patru Beatles au revenit în Anglia.

Primul lor turneu american a lăsat o amprentă majoră în memoria culturală a Statelor Unite.

Tinerii americani căutau căi pentru a rupe cu peisajul cultural al anilor 1950, considerat prea rigid. Muzica exuberantă și stilul rebel al celor patru tineri englezi au fost catalizatorul perfect pentru această schimbare socială.

Single-urile și albumele Beatles s-au vândut peste Ocean în milioane de exemplare. La un moment dat, în aprilie 1964, cele mai bine vândute cinci single-uri în Statele Unite le aparțineau Beatleșilor.

Când primul lung metraj Beatles, A Hard Day’s Night, a apărut în august 1968, Beatlemania se răspândise în lumea întreagă. Devenise, cum s-ar zice, o pandemie.

Ceva mai târziu, în aceeași lună august, cei patru băieți din Liverpool au revenit în Statele Unite pentru un al doilea turneu. Mult mai mare. Pe toate arenele unde au cântat, au făcut-o cu casa închisă.

Registration

Aici iti poti reseta parola