Evenimentul Istoric > Articole online > Cei patru Beatles și divorțul lor murdar
Articole online

Cei patru Beatles și divorțul lor murdar

Anunțul i-a șocat pe ceilalți trei colegi, luați pe nepregătite.

Nu mai puțin șocați au fost fanii din întreaga lume: în ciuda informațiilor despre oarecari neînțelegeri în interiorul celui mai faimos grup din lume, ei sperau că acestea sunt doar bagatele, care nu pot împiedica activitatea viitoare.

Adevărul este că luptele pentru putere între cei patru se accentuaseră de la moartea managerului lor, Brian Epstein, în august 1967.

Era anunțul lui Paul oficial? Albumul său solo, cu titlul „McCartney”, a apărut pe 17 aprilie 1971, iar pachetul de presă a inclus un interviu, în care Paul era întrebat: „Intenționezi să scoți un nou album sau single cu The Beatles?”

Răspunsul său a fost: „Nu”.

Dar nu a precizat dacă despărțirea va fi permanentă sau doar una de conjunctură. Totuși, Daily Mirror a titrat fără umbră de îndoială: „Paul părăsește The Beatles”.

Ceilalți trei s-au temut că albumul solo și anunțul lui Paul ar putea afecta vânzările albumului și filmului „Let It Be”, care erau programate pentru începutul lui mai, așa că l-au trimis ca emisar pe Ringo, cerându-i să-și amâne debutul solo.

Paul însă a făcut o criză de nervi, aruncându-l literalmente pe colegul său de pe veranda casei și urlând: „O să vă termin!”.

Lennon, care activase de mai multe luni în afara grupului, s-a simțit trădat.

În septembrie trecut, cu puțin înainte de apariția albumului „Abbey Road”, el le ceruse colegilor de trupă să se despartă. Ceilalți, însă, l-au convins să nu își anunțe plecarea pentru a nu compromite negocierile în curs pentru „Let It Be”.

Totuși, plecarea lui Lenon părea iminentă: el cântase la Toronto Rock’n’Roll Festival cu Plastic Ono Band în septembrie 1969, iar în februarie 1970 interpretase o piesă solo, „Instant Karma” la populara emisiune de televiziune britanică „Top of the Pops”. În spatele lui, șezuse Yoko Ono, tricotând în timp ce era legată la ochi cu un șervet.

Lennon se comporta de multă vreme ca un artist solo, când McCartney și-a scos albumul. Paul dorea ca Apple, casa de discuri a celor patru, să îi lanseze LP-ul  simultan cu „Let It Be”, pentru a accentua efectul dramatic al rupturii.

Luându-i-o înainte lui Lennon, McCartney prelua controlul asupra procesului de despărțire, minând acțiunile celorlalți trei de a ascunde neînțelegerile din cadrul grupului, scrie Smithsonian Magazine.

Ray Connoly, ziarist la Daily Mail, era în relații suficient de bune cu Lennon, pentru a-l suna în aceste momente de criză. Connoly a relatat că Lennon era șocat și furios de jocul lui McCartney.

John îi dezvăluise lui Ray intenția de a părăsi Beatles încă din decembrie 1969, pe când se aflau în Canada, dar îi ceruse să nu divulge informația. Acum, îi reproșa că nu a făcut-o.

„De ce nu ai scris când ți-am spus, în Canada, de Crăciun?”, l-a interpelat muzicianul. Connoly i-a răspuns că nu înregistrase convorbirea. „La naiba, ești ziarist sau ce?”, a strigat Lennon.

Pagini: 1 2

Registration

Aici iti poti reseta parola