Sub titlul „Muchia de cuţit a lui Ceauşescu”, jurnalista Mary Ellen Fischer surprindea cauzele ce duseseră la ceea ce avea să însemne un deceniu de grele încercări pentru români.
„În trecut, domnul Ceaușescu s-a ocupat cu succes de tulburările domestice, izolând rapid și înăbușind protestele sporadice ale muncitorilor, intelectualilor și minorităților naționale.
În ultimele luni, el a arătat o anumită nesiguranță prin ajustări majore în personal, politică și stil: mutarea sau înlăturarea oficialilor importanți, creșterea prețurilor plătite țăranilor pentru produsele agricole pentru a stimula producția, eliminând o parte din adularea excesivă a cultului personalității.
Liderii României, ca și cei ai Poloniei, se află pe o muchie de cuţit. În timp ce elaborează politici acceptabile Moscovei, aceștia trebuie să satisfacă unele aspirații ale propriilor lor oameni, a căror cooperare devine tot mai necesară pe măsură ce economia ajunge la stadiul de dezvoltare în care eficiența și inițiativa lucrătorilor sunt la fel de importante ca ascultarea”, se arată în a doua parte a interviului publicat în arhiva The New York Times.
Prima parte: Informaţiile americanilor despre debutul crizei în România anului 1981 şi „accentul stalinist” al lui Ceauşescu