Evenimentul Istoric > Articole online > România comunistă > Ceaușescu, „arhitectul” Bucureștiului socialist
Articole online

Ceaușescu, „arhitectul” Bucureștiului socialist

Nicolae Ceaușescu

Ceaușescu, „arhitectul” Bucureștiului socialist

Fotografia de mai jos prezintă o imagine foarte des întâlnită în toată presa comunistă din România: dictatorul Nicolae Ceaușescu analizând un proiect de construcție

Fotografia a fost realizată în 1977, în timpul construcției cartierului Drumul Taberei din București. Construcția de imobile pentru clasa muncitoare a fost un subiect important pe agenda oficială a anilor ’70 și ’80, justificând adesea demolarea cartierelor istorice, burgheze, pentru a face loc noilor clădiri socialiste. Drumul Taberei a fost unul dintre aceste cartiere emergente din vestul Bucureștiului (în retrospectivă, Drumul Taberei a oferit standarde de viață mai decente în comparație cu alte proiecte imobiliare socialiste: mai multe zone verzi și mai mult spațiu în fiecare apartament sau garsonieră).

Reconstrucția Bucureștiului de către Ceaușescu

După cutremurul din 4 martie 1977, Nicolae Ceaușescu a demarat un plan de reconstrucție a Bucureștiului. Casa Poporului a fost în centrul acestui proiect. Denumit Proiectul București, acesta a fost un plan ambițios al lui Ceaușescu, început în 1978, ca o replică intenționată împotriva capitalei nord-coreene Phenian. Un proiect de sistematizare a existat încă din anii ’30 (pe vremea lui Carol al II-lea) pentru zona Unirii-Dealul Arsenalului. Construcția sa a fost organizată sub formă de concurs și câștigată de Anca Petrescu, care a fost numită arhitect șef al proiectului la doar 28 de ani. Construcția Palatului a început la 25 iunie 1984, iar la inaugurarea lucrărilor a participat și Nicolae Ceaușescu. Clădirea a fost ridicată pe locul unor mănăstiri care au fost demolate și pe locul Dealului Uranus care a fost nivelat. În această zonă se aflau Arhivele Naționale, Mănăstirea Văcărești, Spitalul Brâncovenesc, precum și aproximativ 37 de fabrici și ateliere vechi. Demolarea în zona Uranus a început în 1982, iar 40.000 de persoane au fost relocate din această zonă. Lucrările au fost efectuate cu munca forțată a soldaților și astfel costurile au fost reduse la minim.

Vizitele dictatorului pe șantierele de lucru erau mediatizate pe toate canalele media disponibile la acea vreme

Vizitele de lucru ale lui Ceaușescu pe șantierele de construcții sau la diverse fabrici din țară au devenit aproape singurul subiect la știrile de la radio și televiziune la orele de maximă audiență și în ziarul comunist „Scânteia”. Pentru oamenii de rând care lucrau la aceste proiecte impresionante și nerealiste era cu adevărat un eveniment stresant: de obicei, trebuiau să treacă prin mai multe simulări și să se pregătească ore îndelungate, astfel încât totul să arate perfect pentru exigentul lider.

Acest lucru presupunea adesea înfrumusețarea rapoartelor și a cifrelor, pentru a evita o criză nevrotică a dictatorului. Acesta a fost cazul multor proiecte, inclusiv al sistemului de transport subteran, al Canalului Dunăre-Marea Neagră, al Casei Poporului sau al numeroaselor cartiere nesfârșite de clădiri cu apartamente comuniste.

Registration

Aici iti poti reseta parola