Evenimentul Istoric > Articole online > Caleidoscop > Cea mai săracă țară din UE a salvat în secret Ucraina în primele luni de conflict
Articole online

Cea mai săracă țară din UE a salvat în secret Ucraina în primele luni de conflict

Zelenski și Petkov

Cea mai săracă țară din UE a salvat în secret Ucraina în primele luni de conflict

În primăvara anului trecut, armata ucraineană era disperată din cauza lipsei de combustibil și de muniție de calibru sovietic de care avea nevoie pentru a lupta împotriva rușilor. Salvarea a venit dintr-o parte neașteptată: Bulgaria.

Datorită politicii sale interne fracturate – și a înclinațiilor pro-ruse ale unei mari părți a elitei sale – Sofia s-a străduit, pe parcursul invaziei, să sublinieze că nu înarmează Ucraina.

Aceasta a fost, însă, doar o acoperire, potrivit unei investigații realizate de cotidianul german WELT, citată de POLITICO. Datorită unor interviuri exclusive cu ministrul ucrainean de externe Dmytro Kuleba, fostul prim-ministru bulgar Kiril Petkov și ministrul său de finanțe, Assen Vassilev, WELT a pus cap la cap o imagine a modului în care Bulgaria a intervenit și a folosit intermediari pentru a furniza Kievului provizii vitale de arme, muniție și motorină într-un moment critic al luptelor de anul trecut.

În timp ce Petkov, care era prim-ministru bulgar la izbucnirea războiului, încerca să tragă țara pe o traiectorie mai vestică, pro-NATO, el a trebuit să se confrunte cu reacții intense din partea politicienilor pro-Kremlin, inclusiv printre partenerii săi de coaliție, socialiștii, care sunt succesorii vechiului Partid Comunist. El a trebuit chiar să își concedieze propriul ministru al apărării pentru că a repetat versiunea Rusiei cu privire la război. Cel puțin în public, Petkov a încercat să minimalizeze orice idee că Bulgaria – în ciuda stocurilor considerabile de armament din epoca sovietică – ar face un pas înainte și ar înarma Ucraina.

Având în vedere aceste sensibilități, poziția oficială a Bulgariei față de război a făcut ca aceasta să fie inclusă în același coș cu Ungaria lui Viktor Orbán.

Dar Petkov și Vassilev, acum politicieni din opoziție care caută o cale de întoarcere la putere în viitoarele alegeri așteptate, au rupt tăcerea cu privire la adevărata dimensiune a rolului Bulgariei din primăvara trecută.

În timp ce Partidul Socialist de la Sofia a numit livrările de arme bulgare către forțele ucrainene o „linie roșie”, oficialii lui Petkov au evitat tranzacțiile de la guvern la guvern și au folosit companii intermediare din Bulgaria și din străinătate pentru a deschide rute de aprovizionare pe cale aeriană și terestră prin România, Ungaria și Polonia.

„Estimăm că aproximativ o treime din muniția de care a avut nevoie armata ucraineană în prima fază a războiului a venit din Bulgaria”, a declarat Petkov pentru WELT.

Combustibilul furnizat trupelor ucrainene de Bulgaria

La fel de sensibil, motorina pe care Bulgaria a furnizat-o Ucrainei a fost prelucrată din țiței rusesc la o rafinărie din Marea Neagră, care la acea vreme aparținea companiei rusești Lukoil.

„Bulgaria a devenit unul dintre cei mai mari exportatori de motorină către Ucraina și, uneori, acoperea 40% din necesarul Ucrainei”, a declarat fostul ministru de Finanțe Vassilev pentru WELT.

Guvernul de la Kiev a confirmat această versiune a evenimentelor. Kuleba a declarat pentru WELT că țara sa era în pericol de a rămâne fără muniție în aprilie anul trecut.

„Știam că depozitele bulgare aveau cantități mari din muniția necesară, așa că președintele [Volodymyr] Zelenski m-a trimis să obțin materialul necesar”, a declarat Kuleba.

Era o chestiune de „viață și de moarte” în acel moment, a explicat Kuleba, pentru că altfel rușii ar fi ocupat mai multe sate și orașe, „ar fi ucis, torturat și violat” mai mulți ucraineni.

În fața solicitărilor Kievului, Kuleba a declarat că Petkov a răspuns că situația sa internă „nu era ușoară”, dar că va face „tot ce îi stă în putere”.

„Kiril Petkov a dat dovadă de integritate, iar eu îi voi fi întotdeauna recunoscător pentru că și-a folosit toate abilitățile politice pentru a găsi o soluție”, a continuat Kuleba. Povestea, a spus el, a fost simplă: În timp ce unii membri ai coaliției bulgare au trecut de partea Rusiei, Petkov a decis „să fie de partea bună a istoriei și să ne ajute să ne apărăm împotriva unui inamic mult mai puternic”.

 

Registration

Aici iti poti reseta parola