Evenimentul Istoric > Articole online > Caleidoscop > Ucraina este de vină pentru distrugerea clădirii de apartamente din Dnipro? Declarațiile consilierului lui Zelenski, care și-a dat demisia imediat după „greșeala fundamentală”
Articole online

Ucraina este de vină pentru distrugerea clădirii de apartamente din Dnipro? Declarațiile consilierului lui Zelenski, care și-a dat demisia imediat după „greșeala fundamentală”

Ucraina

A existat un val de proteste după ce Oleksiy Arestovych a sugerat că apărarea aeriană ucraineană a cauzat lovirea unei clădiri rezidențiale din Dnipro de către o rachetă rusească.

Ucraina este de vină pentru distrugerea clădirii de apartamente din Dnipro? Declarațiile consilierului lui Zelenski, care și-a dat demisia imediat după „greșeala fundamentală”

Un consilier prezidențial ucrainean și-a dat demisia după ce a sugerat că racheta rusă care a ucis zeci de civili într-un bloc de apartamente din Dnipro a fost doborâtă de forțele ucrainene înainte de a lovi clădirea.

Oleksiy Arestovych a postat declarația pe Facebook marți, după un scandal provocat de ceea ce el a descris ca fiind evaluarea sa „prematur eronată” cu privire la modul în care racheta a lovit blocul din Dnipro, conform traducerii Al Jazeera.

A existat un scandal internațional după ce o rachetă rusă masivă KH-22 a lovit sâmbătă blocul rezidențial. Bilanțul victimelor a fost de 44 de morți, a raportat Associated Press începând de marți, citând autoritățile locale.

Arestovici i-a spus lui Mark Feygin, pe canalul său de YouTube cu 2 milioane de abonați, că racheta a fost „doborâtă”, înainte de a lovi clădirea, potrivit publicației ruse independente Meduza. „A căzut pe o intrare. A explodat în timp ce a căzut”, ar fi spus el.

Luni, purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a negat că Rusia ar fi vizat clădiri rezidențiale, arătând „declarațiile unor oficiali [ucraineni]”, a relatat agenția de presă de stat TASS.

Contrar declarației lui Arestovici, forțele aeriene ucrainene au declarat că țara nu are capacitatea de a doborî tipul de rachetă folosit sâmbătă de Rusia, care a fost supranumit „ucigaș de portavioane”.

Rezidenții clădirii nu au fost, de asemenea, de acord cu evaluarea lui Arestovici, potrivit ziarului ucrainean Pravda. Un supraviețuitor, numit doar Olha, a declarat pentru ziar: „Soțul meu și cu mine auzeam deseori sistemele de apărare aeriană în funcțiune. De data aceasta nu era apărarea aeriană!”.

Un deputat ucrainean, Solomiya Bobrovska, a declarat pe Facebook că a adunat sprijin din partea altor politicieni pentru a condamna comentariile lui Arestovici.

În rolul său de consilier de comunicare externă la biroul președintelui ucrainean, Arestovici a ținut ședințe zilnice de informare cu privire la invazia Rusiei și a adunat un număr semnificativ de adepți pe rețelele de socializare. În declarația sa de pe Facebook, el și-a prezentat „scuzele sincere victimelor și rudelor acestora”.

Nu este clar dacă președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a acceptat demisia acestuia.

Registration

Aici iti poti reseta parola