Ea declarat vineri că nu vede rostul unui nou summit cu SUA, în lipsa unei „schimbări decisive” din partea Washingtonului.
Dacă un summit ar avea loc, „este foarte evident că el nu ar servi decât la nişte fanfaronade plictisitoare„ din partea „cuiva orgolios”, a declarat, pentru agenţia nord-coreeană KCNA.
Denuclearizarea, a adăugat, potrivit Agerpres, sora liderului nord-coreean, „nu este posibilă în acest stadiu” şi se poate realiza doar prin „măsuri importante şi simultane” din partea ambelor părţi.
Afirmând că a exprimat o părere personală, ea a subliniat că nu se referă la ridicarea unor sancţiuni.
Negocierile
Kim Jong Un şi preşedintele american Donald Trump au avut o primă întrevedere în 2018 în Singapore, însă negocierile se află într-un punct mort după eşecul celui de-al doilea summit Kim-Trump în februarie 2019, la Hanoi.
Acest eşec a fost provocat de dezacordul asupra concesiilor pe care ar trebui să le facă Phenianul pentru a obţine ridicarea unei părţi din sancţiunile internaţionale severe adoptate împotriva sa din cauza programelor sale nuclear şi balistic, interzise de ONU.
Donald Trump a declarat săptămâna aceasta că, „dacă va estima că ar putea fi util”, el s-ar întâlni „cu certitudine” din nou cu liderul nord-coreean.
„Nu avem nevoie să ne aşezăm la aceeaşi masă cu SUA în acest moment”, a răspuns Kim Jong Un.
SUA au 28.500 de militari staţionaţi în Coreea de Sud pentru a apăra această ţară de vecinul său din Nord. De asemenea, SUA au numeroase mijloace militare în Japonia şi în regiunea Pacific.
Phenianul insistă asupra faptului că programul său nuclear este necesar pentru a preîntâmpina un eventual atac american.
În decembrie, Kim a declarat sfârşitul moratoriului său asupra testelor de rachete balistice cu rază lungă de acţiune.
Phenianul a declarat în repetate rânduri că nu doreşte să continue negocierile cu Washingtonul atâta vreme cât SUA nu vor renunţa la „politica lor ostilă”.