O legătură istorică
Alegerile federale din Germania din septembrie 2021 vor marca sfârșitul celor șaisprezece ani de cancelar ai Angelei Merkel. Chiar dacă lasă în urmă o relație foarte bună cu Federația Rusă, Germania și Europa s-ar putea să piardă un lider care înțelege intențiile ascunse ale lui Putin.
Relațiile dintre Europa și Rusia au fost stabilite încă de la anexarea Crimeei din martie 2014, de către Rusia. Anexarea a instigat creșterea cheltuielilor de apărare și sporirea măsurilor de descurajare a flancului estic al NATO. Acumularea militară a Kremlinului, modernizarea nucleară, atacurile cibernetice în desfășurare și utilizarea armelor chimice pentru a-l otrăvi pe Serghei Skripal și Alexei Navalny, au determinat sancțiuni suplimentare din partea Uniunii Europene.
În mijlocul acestor acțiuni destabilizatoare, cancelarul Merkel a susținut menținerea presiunii asupra Rusiei prin utilizarea sancțiunilor coordonate. Germania a lucrat prin Procesul de la Minsk pentru a avansa progresul Ucrainei, în ciuda succesului limitat din prezent.
Politica Putin-Merkel a fost criticată puternic la Washington, Kiev și alte capitale europene. Susținerea conductei Nord Stream II, care transferă gaze direct din Rusia în Germania, prin Marea Baltică, ocolind Ucraina și privând țara de miliarde de dolari în taxe de tranzit, a fost examinată de mai multe state. Spre deosebire de administrația Biden, care consideră acest proiect geopolitic o creștere a influenței Rusiei asupra Europei și Ucrainei, Merkel a continuat să vadă proiectul ca pe un efort comercial. Datorită deciziei guvernului german de a finaliza conducta, următorul cancelar va avea și mai multă responsabilitate pentru viitorul Ucrainei.
Bătălia candidaților
Principalele partide politice din Germania care au reprezentanți la alegerile din septembrie, au prezentat politici diferite cu privire la relația cu Rusia. Partidul Verde German și candidata sa, Annalena Baerbock, au promis că vor bloca conducta Nord Stream II și vor face față politicilor autoritare ale Rusiei și Chinei.
În cazul în care candidatul care reprezintă Uniunea Creștină Democrată a Germaniei, Armin Laschet, va prevala ca lider al următorului guvern de coaliție, atunci abordarea Germaniei față de Rusia va fi definită de interese economice și nu de cele politice și geopolitice. Alegerile prezidențiale franceze din 2022 vor determina ce fel de partener are Germania în promovarea intereselor sale în Europa și față de Rusia, a spus National Interest.