Evenimentul Istoric > Articole online > Caleidoscop > Ce se întâmplă cu Europa dacă Rusia câștigă războiul din Ucraina? Biden aduce sfârșitul?
Articole online

Ce se întâmplă cu Europa dacă Rusia câștigă războiul din Ucraina? Biden aduce sfârșitul?

Statele Unite spun adio primatului în Europa

„Dacă Rusia își atinge obiectivele politice în Ucraina prin mijloace militare, Europa nu va mai fi ceea ce era înainte de război. Nu numai că primatul Statelor Unite în Europa va eșua; dar faptul că Uniunea Europeană sau NATO pot asigura pacea pe continent va fi o amintire a unei epoci pierdute”. Într-o analiză publicată pe 18 februarie în Foreign Affairs -Liana Fix, rezident Fellow la German Marshall Fund, din Washington, DC, Michael Kimmage, profesor de istorie la Universitatea Catolică din America și Visiting Fellow la German Marshall Fund, fost colaborator al Departamentului de Stat al Statelor Unite (unde a s-a ocupat tocmai de relațiile dintre Ucraina și Rusia) – încercă să imagineze viitorul Europei și al Alianței Atlantice în cazul unei victorii militare și diplomatice a lui Putin.

O analiză care trebuie să țină cont în mod firesc de o situație care se schimbă din oră în oră. Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov , care afirmă că președintele rus Vladimir Putin „este gata să trimită o delegație rusă la reprezentanții Ministerul Apărării, Ministerul Afacerilor Externe și administrația prezidențială pentru negocieri cu o delegație ucraineană”. În vreme ce Ucraina, la rândul ei, „evaluează propunerea” făcută de Rusia pentru discuțiile de la Minsk, după cum a confirmat pentru CNN Oleksiy Arestovych, consilierul lui Volodymyr Zelensky .

Dacă Rusia câștigă în Ucraina?

Potrivit multor analiști occidentali, invazia pe scară largă a Rusiei a Ucrainei s-ar putea transforma într-o „mlaștină” pentru Moscova. Cu toate acestea, după cum amintește analiza Afacerilor Externe , aceiași analiști erau convinși că și Siria se va dovedi a fi o „mlaștină” pentru forțele militare ruse. Acest lucru nu s-a întâmplat și, chiar și în Ucraina, Rusia ar putea, în cele din urmă, să obțină ceea ce își dorește – neaderarea Kievului la NATO și promisiunea unei „neutralități” a fostei republici sovietice. Faptul că Putin vrea să negocieze prin recunoașterea legitimității președintelui Zelensky este o dovadă în acest sens. Dacă ar fi așa, ar deveni necesar ca Alianța Atlantică să-și regândească complet strategiadin ultimii 30 de ani.

Indiferent dacă Rusia preia controlul asupra Ucrainei sau reușește să o destabilizeze pe scară largă, notează Foreign Affairs, de fapt, va începe „o nouă eră pentru Statele Unite și pentru Europa”. Liderii americani și europeni vor fi nevoiți să se confrunte cu dubla provocare de a regândi securitatea europeană și de a nu se implica într-un război mai larg cu Rusia. Toate părțile ar trebui să ia în considerare potențialul oponenților cu arme nucleare în confruntare directă”. Aceste două responsabilități însă – să apere ferm pacea europeană și să evite cu prudență escaladarea militară cu Rusia – „nu vor fi neapărat compatibile. Statele Unite și aliații săi s-ar putea găsi profund nepregătiți pentru sarcina de a trebui să creeze o nouă ordine de securitate europeană în urma acțiunilor militare ale Rusiei în Ucraina”. Analiștii Foreign Affairs descriu posibilele scenarii ale unei victorii ruse în Ucraina, care ar putea presupune instituirea unui guvern apropiat de Moscova sau împărțirea țării. Alternativ, explică ei, „înfrângerea armatei ucrainene și negocierea unei capitulări ucrainene ar putea transforma efectiv Ucraina într-un stat eșuat”.

„Poziția Germaniei pusă la încercare”

Potrivit revistei Foreign Affairs, o victorie a Rusiei – diplomatică și militară – în Ucraina ar pune poziția Germaniei la o grea încercare în interiorul Alianţei Atlantice. Cea mai importantă țară europeană din punct de vedere economic continuă să fie irelevantă pe plan militar și geopolitic și această ambiguitate explică și slăbiciunea Europei în ansamblu. Germania, notează ei, „este o putere militară marginală care și-a bazat identitatea politică postbelică pe respingerea războiului. Cercul de parteneri de care s-a înconjurat, în special în est cu Polonia și statele baltice, riscă să fie destabilizat de Rusia”. Franța și Regatul Unit, explică el, „își vor asuma roluri de conducere în afacerile europene” în virtutea „armatelor lor relativ puternice și a tradiției îndelungate de intervenții militare”. Factorul cheie în Europa va rămâne însă Statele Unite. NATO va depinde de sprijinul Statelor Unite”. În ceea ce privește relațiile dintre țările europene și Moscova, „starea de escaladare permanentă dintre Rusia și Europa ar putea rămâne rece din punct de vedere militar”, dar și din punct de vedere economic. În acel moment, interdependența economică dintre Rusia și China va fi și mai strânsă, notează ziarul italian Il Giornale.

 

Registration

Aici iti poti reseta parola