Evenimentul Istoric > Articole online > Caleidoscop > Ce a mâncat Omul din Tollund înainte de a fi sacrificat
Articole online

Ce a mâncat Omul din Tollund înainte de a fi sacrificat

Cu puțin înainte de moartea sa violentă în 400 î.Hr., un bărbat – ale cărui rămășițe sunt cunoscute sub numele de faimosul corp de mlaștină din Danemarca Omul din Tollund – a luat o masă de terci și pește, arată un nou studiu

Omul din Tollund a avut, de asemenea, mai multe infecții parazitare de la viermi.

Este și primul caz de tenie găsit vreodată într-un corp antic păstrat într-o mlaștină, au spus cercetătorii, care au făcut descoperirea prin studierea unei bucăți din colonul Omul din Tollund.

„Am reușit să reconstituim ultima masă a Omului din Tollund într-un detaliu atât de mare încât poți recrea de fapt ce a mâncat”, a declarat pentru Live Science autorul principal al studiului, Nina Nielsen, arheolog și șef de cercetare la Museum Silkeborg din Danemarca.

„Este destul de fascinant, pentru că te poți apropia de ceea ce s-a întâmplat de fapt în urmă cu 2.400 de ani”.

Rămășițele omului străvechi au fost găsite în 1950 de o familie din satul din apropiere Tollund, în timp ce săpa după combustibil într-o turbărie. Corpul său – și frânghia legată de gât – au fost atât de bine conservate, încât familia a crezut că este o victimă recentă a unei crime, determinând-o să cheme poliția, potrivit Museum Silkeborg.

Ultima masă

Studiind o bucată tăiată și conservată anterior din intestinul gros al Omul din Tollund, echipa a constatat că studiul din 1951 a fost destul de precis, dar a ratat câteva lucruri, inclusiv proporțiile ingredientelor mesei.

Noua analiză a arătat că, în greutate, terciul era 85% orz (Hordeum vulgare), 9% o buruiană numită persicaria pală (Persicaria lapathifolia) și 5% in (Linum usitatissimum).

Restul de 1% a inclus o varietate de semințe, inclusiv cele familia muștarului (Camelina sativa) și trei plante de zonă umedă: salcie de mlaștină (Epilobium palustre), papură compactă / moale ( Juncus conglomeratus / effusus) și violetă de mlaștină (Viola palustris).

În plus, echipa a găsit polen din orz, ierburi și plante uscate.

Registration

Aici iti poti reseta parola