Evenimentul Istoric > Articole online > Istoria secretă > Cel mai tânăr pilot de bombardier din cel de-al Doilea Război Mondial
Articole online

Cel mai tânăr pilot de bombardier din cel de-al Doilea Război Mondial

Thomas Dobney

Nu este un secret că, în timpul Primului Război Mondial, era obișnuit ca bărbații să mintă în legătură cu vârsta lor atunci când se înrolau.

Cel mai tânăr pilot de bombardier din cel de-al Doilea Război Mondial

Deși a fost mai dificil să facă acest lucru în timpul celui de-al Doilea Război Mondial, cu siguranță că acest lucru se întâmpla în continuare. Cei dornici să servească adăugau câteva luni sau un an la vârsta lor, pentru a putea fi desfășurați peste mări și țări. Thomas Dobney a adăugat aproape patru ani la vârsta sa, ceea ce l-a făcut cel mai tânăr pilot de bombardier din timpul conflictului.

Thomas Dobney și-a falsificat dosarele

La vârsta de 14 ani, Thomas Dobney a fost provocat de unul dintre colegii săi de școală să se înroleze în Royal Air Force Volunteer Reserve (RAFVR). El a făcut ceea ce ar face majoritatea adolescenților în fața unei astfel de provocări: a mers până la capăt.

Fiind cu mult sub cerința de vârstă de 18 ani, el și-a trecut anul nașterii ca fiind 1922, în loc de ’26. Nimeni nu a pus la îndoială formularele sale și nici motivul pentru care dorea să se înroleze, în ciuda presupusei sale vârste „mature”. Așa se face că a fost chemat în fața unei comisii de selecție însărcinate să stabilească dacă va fi antrenat ca pilot. Doar un singur membru s-a deranjat să-i pună întrebări legate de vârstă.

Dobney a mințit când i s-a cerut certificatul de naștere, răspunzând: „L-am trimis, domnule. Trebuie să îl aveți”. Nevoit să pară incompetent pentru că a pierdut un document atât de important, bărbatul l-a autorizat pe pilotul de clasa a doua Dobney pentru instruire.

Royal Air Force

Intrarea în luptă

În timp ce servea în cadrul RAF, Thomas Dobney a avut onoarea de a-l întâlni pe Regele George al VI-lea, care vizita diferite baze de bombardiere din Marea Britanie. Momentul a fost fotografiat, iar imaginea a fost publicată într-un ziar național.

Tatăl lui Dobney a fost șocat când a luat știrile de dimineață și l-a văzut pe fiul său de 15 ani, „pilot veteran”, dând mâna cu monarhul domnitor. El a sunat la Ministerul Aerului pentru a se interesa de situație. La scurt timp după aceea, Dobney a primit o scrisoare de la RAF, prin care era lăsat la vatră pentru că „nu avea vârsta minimă”.

În loc să îl mustreze, RAF i-a promis că Dobney își va păstra gradul dacă se va înrola când va deveni major. Hotărât să își continue potențiala carieră în aviație, a obținut un loc de muncă la o fabrică de motoare de avion, înainte de a se înrola în Armata Aeriană a Flotei (FAA) și în Air Transport Auxiliary (ATA) în momentul în care a împlinit 16 ani.

Sfârșitul celui de-al Doilea Război Mondial

În 1943, Thomas Dobney a primit permisiunea de a se reîntoarce în RAF. Nu după mult timp, avionul său s-a prăbușit din cauza unei defecțiuni la motor în timp ce decola pentru o misiune. Rănile suferite l-au ținut în stare de repaus pentru restul războiului.

În timpul cât a fost în RAF, Dobney a obținut mai multe medalii de campanie, care i-au fost refuzate din cauza înrolării sale ilegale. Datorită faptului că mama sa a scris o scrisoare către prim-ministrul britanic Winston Churchill, în cele din urmă i-au fost acordate și i s-au prezentat scuze.

Dobney a decis în cele din urmă să intre într-o carieră în domeniul aplicării legii. Ulterior, s-a întors în RAF pe postul de controlor de trafic aerian, înainte de a lucra pentru Daily Express. Escapadele sale din timpul războiului i-au adus o intrare în Cartea Recordurilor Guinness ca fiind cel mai tânăr pilot militar calificat din lume. În ciuda acestui fapt, a rămas în mare parte tăcut în legătură cu experiența sa din război. până la moartea sa în 2001.

Dobney

Registration

Aici iti poti reseta parola