Evenimentul Istoric > Articole online > Istoria secretă > Cazul de spionaj Dreyfus care a divizat Franța la sfârșitul secolului al XIX-lea
Articole online

Cazul de spionaj Dreyfus care a divizat Franța la sfârșitul secolului al XIX-lea

dreyfus

Cazul de spionaj Dreyfus care a divizat Franța la sfârșitul secolului al XIX-lea

Căpitanul de artilerie evreu, condamnat pe baza unor probe fragile că ar fi spionat în favoarea Germaniei într-un proces extrem de neregulamentar, și-a început, patru luni mai târziu, pedeapsa pe viață în faimoasa închisoare din Insula Diavolului din Guyana Franceză.

Cazul Dreyfus a demonstrat antisemitismul din armata franceză și, deoarece mulți au lăudat hotărârea, din Franța în general. Interesul pentru acest caz a încetat până în 1896, când au fost dezvăluite dovezi care îl implicau pe maiorul francez Ferdinand Esterhazy ca fiind vinovat. Armata a încercat să suprime aceste informații, dar a urmat o revoltă națională, iar armata nu a avut altă opțiune decât să-l judece pe Esterhazy.

O curte marțială a avut loc în ianuarie 1898, iar Esterhazy a fost achitat într-o oră

Ca răspuns, romancierul francez Emile Zola a publicat pe prima pagină a ziarului Aurore o scrisoare deschisă intitulată „J’Accuse”, în care îi acuza pe judecători că se află sub controlul militarilor. Până seara, 200.000 de exemplare fuseseră vândute. O lună mai târziu, Zola a fost condamnat la închisoare pentru calomnie, dar a reușit să fugă în Anglia. Între timp, din acest scandal s-a născut o periculoasă diviziune națională, în care naționaliștii și membrii Bisericii Catolice au susținut armata, în timp ce republicanii, socialiștii și susținătorii libertății religioase s-au aliniat pentru a-l apăra pe Dreyfus.

În 1898, maiorul Hubert Henry, descoperitorul scrisorii originale atribuite lui Dreyfus, a recunoscut că a falsificat o mare parte din dovezile împotriva lui Dreyfus și a murit prin sinucidere. La scurt timp după aceea, Esterhazy a fugit din țară. Armata a fost nevoită să ordone o nouă curte marțială pentru Dreyfus. În 1899, acesta a fost găsit vinovat într-un alt proces-spectacol și condamnat la 10 ani de închisoare. Cu toate acestea, o nouă administrație franceză l-a grațiat, iar în 1906, Curtea Supremă de Apel i-a anulat condamnarea. Dezastrul afacerii Dreyfus a adus o mai mare liberalizare în Franța, o reducere a puterii armatei și o separare oficială a bisericii și a statului.

Registration

Aici iti poti reseta parola