Evenimentul Istoric > Articole online > Scrisoarea prin care bin Laden le cerea americanilor să-l susțină pe Obama, președintele SUA care a aprobat uciderea sa pe 2 mai
Articole online

Scrisoarea prin care bin Laden le cerea americanilor să-l susțină pe Obama, președintele SUA care a aprobat uciderea sa pe 2 mai

Dușmanul numărul 1 al Statelor Unite, Osama bin Laden a fost ucis în zorii zilei de 2 mai 2011 în ascunzătoarea sa din Abbottabad, la câteva sute de kilometri nord-est de Islamabad.

Acțiunea a fost dusă la îndeplinire de o trupă specială de comando americană, de sub comanda JSOC. Trupa de comando face parte dintr-o unitate specială a marinei americane (United States Navy); membrii ei au fost aduși cu două elicoptere și au pătruns în locul unde era ascuns Bin Laden.

Osama bin Laden, după ce a opus rezistență înarmată, a fost împușcat în cap și în piept de către soldații americani. Operațiunea militară, care a fost urmărită în direct la Casa Albă, a durat circa 40 de minute; în acest timp au fost uciși, în afară de Bin Laden, trei bărbați și o femeie, printre morți numărându-se și unul din fiii lui Bin Laden.

Șase persoane au fost arestate; printre ele se află trei soții și fiii lui Bin Laden. Identificarea lui Bin Laden s-a făcut prin test genetic în Afganistan, după care cadavrul lui a fost aruncat într-un loc neprecizat din Marea Arabiei.

Moartea lui Bin Laden a fost confirmată într-o cuvântare a președintelui Barack Obama la televiziunea americană.

„Salvarea omenirii”

Osama bin Laden adresase o scrisoare către poporul american, în care îi cerea să-și manifeste sprijinul pentru președintele Barack Obama în lupta împotriva schimbărilor climatice catastrofale, în scopul „salvării omenirii”, relevă documente ale fostului lider al rețelei teroriste Al-Qaida, publicate în 2016.

Scrisoarea adresată poporului american figurează printre documentele confiscate la 2 mai 2011 în timpul raidului întreprins la ascunzătoarea liderului Al-Qaida din Pakistan, în cursul căruia Bin Laden a fost ucis. Mai multe documente din această colecție au fost date publicității în martie 2016 de către administrația de la Washington, după declasificarea și traducerea lor.

Preocuparea lui Bin Laden pentru schimbările climatice transpare de asemenea din prima tranșă de documente ce au fost declasificate în mai 2015, precum și dintr-o înregistrare audio dată publicității de postul de televiziune Al Jazeera în ianuarie 2010.

Liderul Al-Qaida, rețeaua teroristă ce și-a asumat responsabilitatea pentru atacurile de la 11 septembrie 2001 din SUA, în care au murit peste 3.000 de persoane, mai consideră că lumea ar face mai bine să se concentreze pe combaterea schimbărilor climatice decât să poarte ceea ce el numește un război împotriva islamului, trasmitea Radio Ucraina. Lumea ar trebui să depună eforturi în încercarea de a reduce emisiile de gaze cu efect de seră, se afirmă în scrisoarea atribuită de serviciile secrete lui Bin Laden.

Registration

Aici iti poti reseta parola