Evenimentul Istoric > Articole online > Istoria universală > Cazane metalice vechi din perioada Epocii Bronzului oferă indicii despre alimentația oamenilor
Articole online

Cazane metalice vechi din perioada Epocii Bronzului oferă indicii despre alimentația oamenilor

cazane

Cazane metalice vechi din perioada Epocii Bronzului oferă indicii despre alimentația oamenilor

Cu toate acestea, când vine vorba de obiceiurile alimentare, ei au fost nevoiți să speculeze cu privire la alimentele consumate și la metodele de preparare a acestora în Epoca Bronzului

Publicat în revista iScience, un studiu recent a examinat rămășițele proteice extrase din cazane de gătit antice. Studiul a arătat că indivizii din regiunea Caucazului consumau animale precum cerbi, oi, capre și bovine aparținând erei Maykop (3700-2900 î.Hr.).

„Este foarte interesant să ne facem o idee despre ceea ce făceau oamenii în aceste cazane cu atât de mult timp în urmă”, spune Shevan Wilkin de la Universitatea din Zurich. „Aceasta este prima dovadă pe care o avem de proteine conservate ale unui ospăț – este un cazan mare. În mod evident, ei făceau mese mari, nu doar pentru familii individuale”.

Oamenii de știință au înțeles că grăsimile conservate în cadrul ceramicii antice și proteinele derivate din calculul dentar, care este placa minerală solidificată de pe dinți, păstrează indicii ale proteinelor ingerate de oameni în antichitate.

În această cercetare, integrarea analizei proteinelor și a cunoștințelor arheologice aprofundează aspecte precise ale bucătăriei pregătite cu ajutorul acestor recipiente specifice. Numeroase aliaje metalice posedă atribute antimicrobiene, iar datorită acestei caracteristici proteinele au fost excepțional de bine conservate pe cazane. Microorganismele din sol, care de obicei descompun proteinele de pe suprafețe precum ceramica și piatra, întâmpină rezistență pe aliajele metalice.

Echipa a adunat opt mostre de reziduuri prelevate din șapte cazane care au fost dezgropate în situri funerare din regiunea Caucazului

Această zonă se află între Marea Caspică și Marea Neagră, întinzându-se din sud-vestul Rusiei până în Turcia, cuprinzând națiuni actuale precum Georgia, Azerbaidjan și Armenia. Aceștia au reușit să extragă cu succes proteine provenite din sânge, țesut muscular și lapte. Prezența acestor proteine a sugerat că aceste cazane erau folosite pentru a găti carne de căprioară sau de vită (bovine, iaci sau bivolițe de apă). În plus, recuperarea proteinelor din lapte de oaie sau de capră a indicat că cazanele au fost folosite pentru prepararea produselor lactate.

Deși cazanele prezintă semne de uzură datorate utilizării, ele prezintă, de asemenea, semne de reparații ample. Acest lucru sugerează că acestea erau valoroase, necesitând o mare îndemânare pentru a fi realizate și acționând ca simboluri importante ale bogăției sau poziției sociale.

Cercetătorii ar dori să exploreze asemănările și diferențele dintre reziduurile provenite de la o gamă mai largă de tipuri de vase:

„Am dori să ne facem o idee mai bună despre ceea ce făceau oamenii din această stepă antică și despre modul în care prepararea hranei era diferită de la o regiune la alta și de-a lungul timpului”, spune Wilkin. Deoarece bucătăria este o parte atât de importantă a culturii, studii precum acesta ne pot ajuta, de asemenea, să înțelegem legăturile culturale dintre diferite regiuni.

Metodele folosite în acest studiu au arătat că există un mare potențial pentru această nouă abordare:

„Dacă proteinele sunt conservate pe aceste vase, există șanse mari ca ele să fie conservate pe o gamă largă de alte artefacte metalice preistorice”, spune Wilkin. „Mai avem încă multe de învățat, dar acest lucru deschide domeniul într-un mod cu adevărat dramatic”.

Registration

Aici iti poti reseta parola