Evenimentul Istoric > Articole online > Istoria universală > O familie aflată în excursie a descoperit pictograme din Epoca Bronzului în Norvegia
Articole online

O familie aflată în excursie a descoperit pictograme din Epoca Bronzului în Norvegia

pictograme

O familie aflată în excursie a descoperit pictograme din Epoca Bronzului în Norvegia

Descoperirea a fost făcută de Tormod Fjeld, care a observat nuanțe misterioase de culoare pe o stâncă unde el și familia sa s-au oprit pentru o pauză de odihnă.

Cu ajutorul unei aplicații de pe telefonul său, Fjeld a reușit să evidențieze diferitele nuanțe de culoare prin aplicarea diferitelor filtre, dezvăluind imagini ale unei bărci cu vâslași, ale unui animal și ale mai multor figuri umane.

Østfold se numără printre cele mai vechi regiuni locuite din Norvegia, în toată zona fiind documentate petroglife, pictograme și tumuli funerari.

Fjeld a contactat autoritățile locale și pe arheologul Jone Kile-Vesik (specialist în arta rupestră), ceea ce a dus la trimiterea unor cercetători de la Institutul Norvegian pentru Cercetarea Patrimoniului Cultural (NIKU) pentru a evalua situl.

pictograme

Echipa de la NIKU a confirmat descoperirea, care a fost datată în Epoca Bronzului din Norvegia, profesorul Jan Magne Gjerde de la NIKU declarând că descoperirea este unul dintre cele mai timpurii situri de artă rupestră din această parte a țării.

Se spune că Epoca Bronzului în Scandinavia începe la scurt timp după 2000 î.Hr. cu introducerea și utilizarea uneltelor de bronz, urmată de o adoptare mai sistematică a tehnologiei de prelucrare a metalelor din bronz începând cu 1750 î.Hr.

„Este ușor de crezut că astfel de piese sunt formate la întâmplare din pigmenți naturali. Dar aici sunt atât de multe „coincidențe” adunate împreună încât nu este întâmplător”, spune Jan Magne Gjerde de la NIKU.

Din cauza importanței istorice, locația exactă este confidențială, NIKU precizând doar că situl se află în municipalitatea Moss. Acest lucru se datorează faptului că pigmenții folosiți pentru pictograme sunt ușor de deteriorat, chiar și atingerea umană fiind suficientă pentru a provoca daune ireparabile.

Registration

Aici iti poti reseta parola