Evenimentul Istoric > Articole online > Casa în care s-a născut Hitler va deveni secţie de poliţie (VIDEO)
Articole online

Casa în care s-a născut Hitler va deveni secţie de poliţie (VIDEO)

Anunţul vine de la Ministerul austriac de Interne, şi este urmare a unei decizii luate după mai mulţi ani de litigii cu familia care era proprietara imobilului, relateză Die Zeit.

Intenţia guvernului austriac este să împiedice transformarea în loc de pelerinaj a locuinţei unde, la 20 aprilie 1889, s-a născut Adolf Hitler.

Justiţie

Lupta în justiţie cu privire la valoarea compensaţiilor financiare datorate familiei Pommer, care deţinea clădirea de aproape un secol, s-a încheiat însă abia anul acesta.

Casa este în posesia Republicii Austria după exproprierea care a avut loc la începutul anului 2017.

Ministerul de Interne a informat că acum urmează să solicite proiecte arhitecturale pentru transformarea casei într-o secţie de poliţie.

Utilizarea viitoare

„Utilizarea viitoare de către poliţie trebuie să arate clar că această clădire nu va fi niciodată un loc de comemorare a nazismului”, a declarat, într-un comunicat, ministrul de Interne Wolfgang Peschorn.

Concursul de arhitectură va fi lansat la nivel european în luna noiembrie, din membrii juriului urmând să facă parte şi un reprezentant al oraşului situat în nordul Austriei.

Decizia va fi luată la începutul anului 2020.

Despăgubiri

Curtea Supremă austriacă a acordat 810.000 de euro drept compensaţie familiei Pommer, care închiria clădirea de 800 metri pătraţi Ministerului de Interne de la începutul anilor 1970.

Adolf Hitler și-a petrecut primele săptămâni din viață într-un apartament din această clădire datând din secolul al 17-lea, iar soarta acesteia a fost subiectul unei lungi dispute.

Timp de mai multe decenii, Guvernul austriac a plătit chirie proprietarului ei pentru a preveni desfășurarea unor activități turistice de extremă dreapta.

Clădirea a servit ca centru de îngrijire pentru persoane cu dizabilități, dar, la un moment dat, proprietara, Gerlinde Pommer, s-a opus planurilor de a instala platforme pentru scaunele cu rotile, iar apoi a refuzat toate ofertele Guvernului austriac de a cumpăra casa sau de a o renova.

În 2014, un plan de a transforma clădirea în centru pentru refugiați a fost anulat.

La nivel public, soarta clădirii a fost subiect de controverse. Unii au cerut demolarea ei, alții au fost de părere că trebuie să fie folosită pentru activități caritabile sau ca un centru al reconcilierii.

În 2011, proprietarii au refuzat însă să finanţeze lucrările de renovare, refuzând totodată şi să vândă clădirea, care a rămas nelocuită.

Deşi Adolf Hitler (1889-1945) nu a locuit decât puţin timp în această casă, clădirea continuă să atragă admiratori ai nazismului din lumea întreagă.

Susţinători ai antifascismului se adună în faţa casei în fiecare an, cu ocazia zilei de naştere a lui Hitler. 

 

Registration

Aici iti poti reseta parola