Evenimentul Istoric > Articole online > Carte anti-Horoscop pe cheltuiala domnitorului Vasile Lupu
Articole online

Carte anti-Horoscop pe cheltuiala domnitorului Vasile Lupu

În „Cărţile ereticeşti carele nu se cade a le citi credincioşii direptu”, un indice păstrat în Biblioteca Academiei Române, care este anti-horoscop, sunt date şi „Astrologul”, „Gromovnicul”, „Fulgeralnicul”, „Socotitorul de vise”.

Din listele de cărţi proscrise, dispoziţiile de a fi oprite cărţile acestea au trecut în Pravilele de legi bisericeşti.
În „Cele şapte taine”, a lui Eustatie biv logofăt, tipărită de Mitropolitul Varlaam, cu cheltuiala domnitorului Vasile Lupu, în 1644, se dă hotărârea Sinodului de la Anghira (Ancira), contra celor ce „caută în stele” sau „facu alte meşteşuguri să cunoască mişcarea lucrurilor neştiute”.
„Aşijderea ceia ce-şi socotesc ziua întru care s-au născutu şi zicu c-au fostu bună sau rea şi aceştia să aibă canon 5 ai”.

Babilonienii primii astronomi

Primele observații astronomice datează de la vechile civilizații mesopotamiene, unde în jurul anului 3000 î.Hr. oamenii deja cunoșteau constelațiile.
Babilonienii, începând cu mileniul II î.Hr., au fost primii mari astronomi și tot ei au creat conceptul de zodiac.
Babilonienii și-au dat seama că zodiacul – înțeles ca succesiunea constelațiior pe cer – poate servi drept etalon de măsurare a timpului dacă este împărțit în segmente egale.
Așa au fost alese 12 constelații pentru reprezentarea acestor segmente, dintre care multe au fost identificate cu nume de animale.
Așadar, zodiacul, înainte de a fi folosit pentru horoscop, a avut rolul de a face o legătură între constelațiile de pe cer și perioadele diferite ale anului.
Au apărut ulterior și teoriile astrologice privind posibilele legături dintre poziția stelelor pe cer și influența lor asupra oamenilor, ceea ce numim astăzi horoscop.

Horoscop descoperit la Romula

În săpăturile efectuate pe ruinele vechii cetăţi Ninive, s-au găsit o serie de tăbliţe cuneiforme, scrise din porunca regelui Sargon I, cu preziceri astrologice, ca de pildă: „Când Constelaţia Ursei se întoarce, nenorocire peste întreaga ţară”.
Ammianus Marcellinus (în sec. IV) mărturiseşte că, pe timpul său, mulţi romani nu mai credeau în zei, ci în constelaţii.
În ţinuturile noastre, rme sigure despre zodiac au fost descoperite pe un medalion de ceramică la Romula, dedicat cultului solar de origine siriană.
S-au păstrat bine semnele pentru zodiile Fecioarei, Leului şi Racului, care încadrează pe zeul Sol (Sol invictus).

Zodiac- Horoscop

Potrivit DEX, prin zodiac se înțelege zona circulară a sferei cerești în care se află cele douăsprezece constelații corespunzătoare lunilor anului și prin fața cărora trece diurnul aparent al Soarelui în cursul unui an.
De asemenea, are și sensul de horoscop sau carte de astrologie cuprinzând preziceri asupra destinului oamenilor, potrivit zodiei în care s-au născut.

Zodiacul european este compus din 12 semne sau zodii:Berbec (21 martie-20 aprilie), Taur (21 aprilie-21 mai), Gemeni (22 mai-21 iunie), Rac (22 iunie-22 iulie), Leu (23 iulie-22 august), Fecioară (23 august-21 septembrie), Balanță (22 septembrie-22 octombrie), Scorpion (23 octombrie-21 noiembrie), Săgetator (22 noiembrie-21 decembrie), Capricorn (22 decembrie-19 ianuarie), Vărsător (20 ianuarie-18 februarie), Pești (19 februarie-20 martie).

Zodiacul chinezesc este gândit în baza unui ciclu de 12 ani, la rândul său parte a unui ciclu de 60 de ani.
Spre deosebire de zodiacul european, la chinezi zodiile depind de anul nașterii. Zodiacul chinezesc începe, tradițional, cu zodia șobolanului; urmează bivolul, tigrul, iepurele, dragonul, șarpele, calul, capra, maimuța, cocoșul, câinele și mistrețul.

Registration

Aici iti poti reseta parola