Evenimentul Istoric > Articole online > Istoria universală > Capete ale mai multor zei din mitologia greacă au fost descoperite în timpul săpăturilor de la Aizanoi
Articole online

Capete ale mai multor zei din mitologia greacă au fost descoperite în timpul săpăturilor de la Aizanoi

capete

Capete ale mai multor zei din mitologia greacă au fost descoperite în timpul săpăturilor de la Aizanoi

Aizanoi a fost fondat ca oraș frigian la capătul vestic al regatului Frigia. În timpul perioadei elenistice, orașul a alternat între hegemoniile regatelor Pergamon și Bithynia, iar apoi a intrat sub control roman în 133 î.Hr.

Clădirile sale monumentale datează de la începutul Imperiului până în secolul al III-lea d.Hr., perioadă în care Aizanoi a fost un centru politic și economic important în cadrul provinciei romane Phrygia Pacatiana.

După secolul al VII-lea d.Hr., Aezani a intrat în declin, iar unele dintre clădirile de pe dealul templului au fost transformate în timpul perioadei selgiucide (1040 și 1157 d.Hr.) într-o cetate de către tătarii Çavdar (care au dat numele așezării recente Çavdarhisar).

Arheologii de la Universitatea Kütahya Dumlupınar au efectuat săpături în vecinătatea podurilor romane care traversează pârâul Penkalas, un afluent al râului Rindakos.

Cercetătorii au găsit capete de piatră care îi înfățișau pe zeii greci: Eros (zeul iubiri), Dionisos (zeul recoltei strugurilor, al vinificației, al livezilor și al fructelor, al vegetației, al fertilității, al festivităților și al teatrului), semizeul Heracles (un erou divin din mitologia greacă și fiul lui Zeus și al Alcmenei) și alți câțiva zei din panteonul grec.

Echipa a descoperit, de asemenea, o statuie aproape completă, căreia îi lipsește doar jumătate din piedestal și un picior. Statuia măsoară peste 2 metri în înălțime și reprezintă o figură masculină, deși echipa nu a anunțat încă dacă reprezintă o figură importantă din Aizanoi sau un erou sau zeu legendar.

Săpăturile anterioare din 2021 au găsit, de asemenea, capete de piatră în apropierea ultimei descoperiri, unde cercetătorii au dezgropat capul Afroditei (zeița iubirii), și al lui Dionisos, iar în 2020 arheologii au găsit o statuie fără cap a lui Heracles, deși ultimul cap de piatră al lui Heracles nu se potrivește cu cel al statuii anterioare, sugerând că o altă statuie urmează să fie descoperită.

Comentând săpăturile, Prof. Dr. Gökhan Coșkun de la Universitatea Kütahya Dumlupınar a spus:

„În timpul sezonului de săpături din 2022, am descoperit multe blocuri aparținând podului. În plus, am dat peste un cadran solar și multe piese de sculptură din marmură.”

zei

Registration

Aici iti poti reseta parola