Evenimentul Istoric > Articole online > Istoria universală > Fragment dintr-o zeiță egipteană antică descoperit într-o așezare veche de 2.7000 de ani din Spania
Articole online

Fragment dintr-o zeiță egipteană antică descoperit într-o așezare veche de 2.7000 de ani din Spania

arheologi

Fragment dintr-o zeiță egipteană antică descoperit într-o așezare veche de 2.7000 de ani din Spania

Echipa executa săpături pe Cerro de San Vicente, unul dintre cele trei dealuri din Salamanca, unde o așezare fortificată din Epoca Fierului a fost descoperită pentru prima dată în 1990. Așezarea se întinde pe o suprafață de mii de metri, din care arheologii au explorat până în prezent 1000 de metri pătrați în ultimele trei decenii.

În cadrul ultimelor săpături, conduse de Antonio Blanco și Juan Jesús Padilla de la Universitatea din Salamanca, echipa a descoperit amulete și ceramică pictată, cu motive de origine egipteană sau din estul Mediteranei, după cum relatează Daily Heritage

Ceramica face parte dintr-o incrustare de ceramică smălțuită cu foiță de aur, care o înfățișează pe zeița Hathor, venerată ca soție a zeului cerului Horus și a zeului soarelui Ra, ambii legați de regalitate, fiind astfel mama simbolică a reprezentanților lor pământești, faraonii. Bucățile formează un fragment de aproximativ cinci centimetri lungime, care prezintă secțiunea inferioară a părului zeiței, cu buclele ei vizibile.

Vorbind pentru El Pais, Padilla a declarat: „Fiecare piesă a fost modelată pentru a se potrivi perfect în baza sa de susținere. Apoi, cu un fel de rășină sau adeziv, au fost lipite la locul lor. În prezent, analizăm piesa în laboratorul nostru pentru a vedea dacă mai există urme ale acestui lipici pe suprafața interioară, pentru a determina ce fel de rășină a fost folosită.”

Arheologii au găsit ceramica plasată în mod deliberat în interiorul pereților unei mari săli dreptunghiulare (megaron). Acestea au fost poziționate printre blocurile de piatră, împreună cu un dinte de rechin, mărgele de colier și o bucată dintr-o amforă care este decorată cu motive florale pictate în albastru egiptean.

Cum a ajuns o reprezentare a lui Hathor într-un sit din Epoca Fierului din Spania este o enigmă. Echipa sugerează că este posibil ca o delegație feniciană să fi adus artefactul ca un cadou sau pentru a face comerț, însă există și posibilitatea ca locuitorii așezărilor să fi adoptat riturile și iconografia culturilor mediteraneene orientale de mare anvergură. Ambele teorii sunt susținute de săpăturile anterioare, unde, în 2021, echipa a descoperit și o amuletă albastră care o înfățișează, de asemenea, pe Hathor.

amuleta

Registration

Aici iti poti reseta parola