Premiul a fost introdus la 21 decembrie 1949, printr-un decret al Prezidiului Sovietului Suprem pentru a omagia cea de-a 70-a aniversare a lui Iosif Visarionovici Stalin, chiar dacă această dată a fost, de fapt, posterioară celei de-a 71-a.
Premiul a fost decernat de un juriu numit de guvernul sovietic, explică history.info.
Majoritatea celor care l-au primit erau comunişti de seamă şi susţinători ai Uniunii Sovietice, care nu erau cetăţeni sovietici.
În total, 45 de persoane au primit premiul între 1949 şi 1955 (numărul anual de persoane care primeau acest premiu variind între şase şi zece).
Unul dintre ei, episcopul american Arthur Wheelock Moulton, a refuzat premiul, declarând: „Singura recompensă pe care o doresc luptând pentru pace este pacea”.
În cadrul procesului de destalinizare, Premiul pentru Pace al lui Stalin a fost redenumit Premiul internaţional Lenin pentru întărirea păcii între popoare, la 6 septembrie 1956. Mai cunoscută este abrevierea denumirii, anume Premiul Lenin pentru Pace.
Această denumire abreviată a fost adoptată ca nume oficial la 11 decembrie 1989. S-a renunţat la el când s-a prăbuşit URSS, după numai doi ani.
Ca urmare a deciziei de retragere a numelui lui Stalin din acest premiu pentru pace, toţi laureaţii precedenţi au fost invitaţi să înapoieze Premiul Stalin, pentru a le fi înlocuit cu noul Premiu Lenin!