Evident, pare incredibil că Stalin ar fi vrut să scape de cea supranumită „Stalin cu fustă”, Ana Pauker.
Totuși, la o analiză atentă, totul este cât se poate de real și Ana Pauker a fost ținta lui Stalin
Stalin, la începutul anilor 50 îi pusese gând rău Anei Pauker. Doar moartea „Tătucului” i-a permis să mai trăiască încă 7 ani după „Generalissim”.
Stalin a avut o tradiție mare în a epura evreii. Pe medicii evrei din URSS, în special din Moscova, i-a epurat acuzându-i că l-ar fi ucis pe Gorki. Originea evreiască a lui Lenin, Troțki și a multora din grupul lor era de ajuns pentru Stalin ca un comunist să devină troțkist. Dacă Ana Pauker ajunge în URSS în 1941 (mai fusese și în anii 20, dar revenise cu misiuni în România interbelică), câștigase cumva încrederea lui Stalin. Depusese un efort în 1943 să constituie Divizia Tudor Vladimirescu.
Totuși, Stalin n-a fost mulțumit că Pauker vorbea urât de poporul român pe care îl disprețuia profund.
Agenții NKVD au raportat Tătucului ce făcea aliasul lui feminin
Ori, actul de la 23 august 1944 a fost un eșec pentru Pauker și ai ei din Grupul de la Moscova. Însemna pentru Stalin că nu fuseseră vigilenți, după cum arată EVZ.
De aceea. prin 1947, imediat după Conferința de Pace de la Paris, când Dej ajunge la Moscova, Stalin îi dă de înțeles că pentru el, Ana Pauker era de domeniul trecutului! „Sunteți partid de clasă sau de rasă?” ar fi întrebat unul din cei mai celebri fumători de pipă dintre liderii politici. Dej ar fi pus pe seama unui test întrebarea lui Stalin. Se temea să nu fie și el văzut ca Titoist. A se lega de Ana Pauker ar fi însemnat naționalism. Ori, Deja, la Cluj, Pătrășcanu „călcase pe bec” cu declarația sa despre „Transilvania românilor”. Dej nu era el intelectual dar era versat.
Ana Toma a spus că în 1945, la începutul anului, a însoțit-o pe Pauker la Moscova. Ana Pauker i-a cerut să îi ia fiica și să plece, dacă ea nu mai ieșea din sediul de partid de lângă Balșoi Teatrî din Moscova.
Dej a scăpat în 1948 de Pătrășcanu
Apoi, a venit rândul Anei Pauker. Stalin i-a spus-o direct lui Dej că el ar fi „ împușcat-o în cap”! Se întâmplase în aprilie 1952. Dej înțelege că nu mai e de glumă. Ana Pauker greșise la colectivizare după 1949. De fapt, Dej începuse epurarea pro-moscoviților cu Vasile Luka. Fusese acuzat de eșcul stabilizării monetare. Bodnăraș considera că evreii și ungurii ar fi controlat România dacă Luka și Pauker mai rămâneau în partid. Pătrășcanu era în închisoare. Va fi lichidat în aprilie 1954.
Și totuși, Ana Pauker, în 1950, se operează la Moscova de cancer la sân, boală care-i va pune capăt vieții. A făcut convalescența la Soci, pe malul Mării Negre, stațiunea preferată a lui Stalin
Ana Pauker, Vasile Luka au fost epurați. Pauker a fost anchetată. Dosarul lui Vasile Luka repus pe tapet în 1968, când va fi reabilitat aduce în discuție o posibilitate halucinantă. Ana Pauker ar fi fost agent occidental?
Dosarul Luka – document din 13 martie 1968: o întâmplare cu Ana Pauker din 1931-1932
La CNSAS, dosarul lui Vasile Luka are un document din 13 martie 1968, privind reabilitarea sa. Acolo, Vasile Negrea (parte a comisiei de reabilitare din care făcea parte ca șef de comisie Vasile Patilineț, din ordinul lui Nicolae Ceaușescu), afirmă că în 1931-1932, Ana Pauker ar fi fost recrutată de serviciile secrete occidentale.
Ea plecase din Rusia spre Paris ca instructor Comintern. La un moment dat, în Polonia a fost dată jos din tren, percheziționată și lăsată să plece. Evident, acest fapt a fost analizat de comisia de anchetă din anii 50, dar s-a trecut peste el.
Totuși, Ana Pauker era în închisoare, când, la 5 martie 1953, a murit Stalin. Pauker a fost apoi eliberată și marginalizată până la moartea sa la 3 iunie 1960. Cineva i-a spus când a văzut-o plângând: „Dacă el mai trăia, tu astăzi n-ai mai fi plâns, ai fi fost moartă!”