Evenimentul Istoric > Articole online > Când a trecut România de la chelner la ospătar. Interzicerea Religiei în școli și spitale. Ofertă unică pentru însuratul cu tinere din Coreea. Documente inedite
Articole online

Când a trecut România de la chelner la ospătar. Interzicerea Religiei în școli și spitale. Ofertă unică pentru însuratul cu tinere din Coreea. Documente inedite

Exprimare greșită ideologic: ”Băiete, un țoi!”

 

”Telegramă din 10 februarie 1955

Subiect: Informații diverse din București, România

1. Cunoscutul restaurant Bavaria, aflat pe bulevardul Nicolae Bălcescu numărul 3 (fostul bulevard Brătianu), se numește acum Dunărea. Restaurantul Scala, tot de pe bulevardul Nicolae Bălcescu, se numește acum Repunlica. Lucrătorii din cafenele și restaurante nu se mai numesc ”chelneri”, ci ”ospătari” (de la verbul ”a ospăta”, to serve).”

 

Palatul Regal, Peleșul și ghizii

În aceeași telegramă, se face o trecere în revistă a reutilizării de către comuniști a edificiilor regale, monarhia fiind la acea dată abolită de ani buni deja. Interesant este că americanul întâlnise și români care mai credeau că Regele Mihai se va întoarce și că statul chiar investea în extinderea Palatului său. Dar, ca un semn că lucrurile nu erau pe cale să se schimbe, ghizii de la noul punct de atracție turistic, Peleșul, spulberau speranța reîntoarcerii monarhului.

”2. Fostul Palat Regal din București, transformat acum într-un muzeu al Republicii Populare România, a fost terminat de curând prin construirea unei aripi noi. În București, oamenii spun că a fost terminat pentru întoarcerea fostului Rege Mihai. Palatul Regal din Sinaia (Peleș n.n.) rămâne neschimbat, cu tot mobilierul din perioada monarhiei. Este deschis vizitatorilor, dar ei trebuie să fie însoțiți de ghizi care țin lungi prezentări în care condamnă luxul regalității și regimul burghez.

 

Doctrina de la căpătâiul muribunzilor

 

Credința a fost unul dintre marii dușmani ai comuniștilor și lupta cu ea a început din primii ani. Administrativ, așa cum se vede și din următorul punct al telegramei din 1955, câștigaseră bătălia.

”3. Predarea Religiei în școli a fost suprimată, deși preoții mai pot, cel puțin teoretic, să meargă în spitale să discute cu bolnavii care doresc să îi primească. Totuși, la un spital de urgență din București a avut loc următoarea scenă: însoțitorul comunist al unui bolnav i-a ordonat unui preot să plece pentru că el a fost cel chemat să stea lângă pacientul respectiv. Pe de altă parte, o slujbă de pomenire a fost oficiată în București în memoria lui Stalin (Iosif Visarionovici Stalin a murit în 1953 n.n.).

 

Ce s-a ales de veteranii pe care nevestele nu i-au mai așteptat

 

 

În următorul fragment se face referire la prizonierii de pe Frontul de Est, bărbați care scăpaseră din infernul gulagului doar pentru a da acasă de un alt iad.

”4. Aproximativ 3000 de prizonieri au fost eliberați recent din Rusia. Mulți dintre ei, cei care nu au familii sau care și-au găsit soțiile recăsătorite, au fost cazați în barăci uriașe în Colentina, o suburbie a Bucureștiului. Ei sunt, majoritatea, într-o stare deplorabilă. Spitalul de Urgență din București este singurul complet echipat, medicamentele fiind de producție occidentală.

Penurie de gineri!

Despre ultima informație nu știu dacă era reală sau doar spionul nu a avut timp sau posibilitatea să o verifice, dar sună bine!

”5. Se spune că au fost oferite anumite avantaje materiale tinerilor români care s-ar fi căsătorit cu fete din Coreea, stabilite în România. Nu se cunoaște să se fi prezentat măcar un singur candidat pentru asta.

 

 

Registration

Aici iti poti reseta parola