Evenimentul Istoric > Articole online > Caleidoscop > Cancerul este vechi de când viața pe pământ
Articole online

Cancerul este vechi de când viața pe pământ

Cancerul este patologia sfârșitului de secol XX și începutului de secol XXI, cu 9.958.133 de decese în lume, în 2020, potrivit Organizației Mondiale a Sănătății.

Accelerat de condițiile modului de viață actual, cancerul nu este totuși o maladie a „lumii moderne”, notează Science et Avenir.

Dintotdeauna, oamenii s-au confruntat cu această boală, după cum o atestă o mumie descoperită în Sudan și veche de 4.200 de ani.

S-au descoperit însă și schelete datând din preistorie care prezentau urme de tumori osoase.

Ele au fost observate și la un hominid, cu o vârstă de 1,6-1,8 milioane de ani, descoperit la situl Swartkrans, în apropiere de Johannesburg, în Africa de Sud, care prezenta afecțiuni osoase compatibile cu un osteosarcom, tumoare malignă a oaselor.

Însă cancerul nu se limitează doar la oameni: el se întâlnește la numeroase specii de animale: câini, pisici, pești… Domestice sau sălbatice, ele nu sunt ocolite de această maladie teribilă.

De pildă, diavolul tasmanian este atins de două forme de cancer transmisibil care îl pot ucide.

Până și fosilele poartă stigmate canceroase. Cea mai veche cunoscută îi aparține unei broaște țestoase, Pappochelys Rosinae (foto), veche de 240 de milioane de ani, la care a fost diagnosticat un osteosarcom periosteal, cu caracteristici apropiate celui uman.

Într-adevăr, potrivit unora dintre specialiști, cancerul ar data încă de la apariția organismelor multicelulare.

Factorii genetici și mecanismele legate de reproducerea celulară ar explica astfel omniprezența cancerului la animale.

Registration

Aici iti poti reseta parola