Explozia Călin Georgescu și sondajele dinaintea prezidențialelor, analiză exclusiv EVZ. Alegerile prezidențiale din România au stârnit un interes deosebit atât în rândul românilor, cât și al institutelor de cercetare, reflectând dinamica unei curse electorale intens monitorizate.
Călin Georgescu, surpriza alegerilor prezidențiale
În urma rezultatelor primului tur, românii au avut parte de o surpriză când un candidat independent, și anume Călin Georgescu, a reușit să obțină 23% din voturi, clasându-se pe prima poziție. Bătălia pentru un loc în turul doi s-a dat între Elena Lasconi (USR) și Marcel Ciolacu (PSD), scorul fiind unul extrem de strâns. După numărarea oficială a voturilor, Elena Lasconi a obținut 19,17%, cu 2.130 de voturi mai mult decât Marcel Ciolacu, care a obținut 19,15% din voturi.
Cu toate acestea, o analiză detaliată a sondajelor publicate în ultimele luni scoate în evidență dinamica electorală și preferințele alegătorilor.
Marcel Ciolacu, candidatul PSD, s-a menținut constat în fruntea intenției de vot, cu scoruri între 23% și 31%, reflectând o bază solidă de susținători. Deși lider al sondajelor, scorurile sale au variat în funcție de institutul de cercetare și de perioada sondajelor. Spre exemplu, în sondajele INSCOP din luna noiembrie 2024, Ciolacu obținea 25,3%, în timp ce în sondajul ARGUMENT de aceeași lună atinge un maxim de 31,1%.
Explozia Călin Georgescu și evoluția sondajelor
În majoritatea sondajelor realizate în perioada octombrie-noiembrie, candidatul AUR, George Simion, a oscilat între 12% și 20%, consolidându-și poziția ca lider al unui electorat naționalist. În sondajul realizat de către INSCOP în perioada 11-18 octombrie, Simion avea un procentaj de 20,2%, clasându-se pe locul doi, după Marcel Ciolacu. În perioada 7-12 noiembrie, același personaj, adică George Simion, avea un procent de 19,1% în sondajele de opinie.
Apropiindu-ne de ziua votului, am observat o creștere notabilă pentru Elena Lasconi, după retragerea lui Ludovic Orban. În sondajele recente, aceasta a urcat până la 17%-19%, poziționându-se ca o alternativă proeminentă în rândul electoratului progresist. În sondajul realizat de Verifield în perioada 20-21 noiembrie 2024, Lasconi era la egalitate cu Simion, cei doi având un procent de 19%. Tot în aceeași perioadă, AtlasIntel a realizat un sondaj, iar Elena Lasconi avea o intenție de vor de 17,8%, depășindu-l pe Simion.
În schimb, deși în perioada iunie-septembrie, sondajul INSCOP îl arăta favorit pe Mircea Geoană cu procente variind între 20,8% și 26,7%, șansele sale reale de a intra în turul doi au scăzut considerabil în ultimele luni.
Candidatul PNL, Nicolae Ciucă, a prezentat o evoluție notabilă în ultimele săptămâni, crescând vizibil în preferințele românilor. În urma unor sondaje realizate de COMQUEST, CIRA și INSOMAR, înainte cu două zile de vot, Nicolae Ciucă avea un avans semnificativ. Scorul dintre el și George Simion era mic, fiind la o distanță de circa 1% între ei. Sondajul realizat de INSOMAR în perioada 14-20 noiembrie arăta un procent de 15,6% pentru Ciucă, în timp ce sondajul COMQUEST era de 17,6%.
Bătălia electorală. Ultimele sondaje înainte de alegeri
Sondajele din ultima săptămână au fost diverse, variind de la o casă de sondare la alta. Marcel Ciolacu (PSD) a fost pe primele locuri, cu un scor variind între 24% și 26%, arată sondajele realizate de AtlasIntel, INSOMAR și COMQUEST. Lupta pentru locul doi s-a dat între Nicolae Ciucă (PNL) și George Simion (AUR), în ultima săptămână. În sondajul CIRA, Ciucă avea 16,3%, iar Simion 16,8%, iar în INSOMAR, diferența între cei doi a fost de aproximativ 1%.
În perioada 14-20 noiembrie 2024, în sondajul realizat de INSOMAR, Elena Lasconi se clasa pe locul al patrulea, cu 12,7%, urmată de Mircea Geoană cu 8,4%.
Privind sondajul realizat de către AtlasIntel, ordinea este asemănătoare, Ciolacu fiind pe prima poziție, cu un scor de 24,3%. Cu un scor extrem de strâns între ei, Simion s-a poziționat pe locul doi, cu 15,4%, Elena Lasconi fiind la o diferență de doar 1% de el, pe locul trei.
Explozia s-a produs în noaptea alegerilor. Iată cum au curs pe micile ecrane exit-pollurile marilor televiziuni de știri.
Surpriza din turul II și explozia ce se anunță
Turul II, ce va avea loc pe data de 8 decembrie, va reprezenta momentul decisiv al alegerilor prezidențiale din România, când cei doi candidați cu cele mai multe voturi din turul I se vor confrunta direct. Surpriza neașteptată a acestor alegeri a fost candidatul independent, Călin Georgescu, care s-a clasat pe prima poziție după numărarea voturilor.
Analizând atent sondajele mai multor case de sondare, Călin Georgescu a fost aproape invizibil. Explozia nu o vedea nimeni. Călin Georgescu a înregistrat prima creștere semnificativă în sondaje pe 14 noiembrie, când AtlasIntel l-a creditat cu un scor record de 7,4%, cel mai mare de până atunci. A urmat sondajul Verifield din perioada 20-21 noiembrie. Acesta îl clasa pe candidatul independent pe locul 4, cu un scor de 10,6%. Însă, nimeni nu anticipa poziția sa finală, acesta clasându-se pe prima poziție și intrând în turul II.
A doua surpriză a fost faptul că Marcel Ciolacu, cel pe care majoritatea caselor de sondare îl dădeau favorit pentru cel de-al doilea tur, s-a clasat pe locul al treilea, fiind depășit de Elena Lasconi. Diferența a fost de 2.000 de voturi între candidatul PSD și candidatul USR. Scenariul anticipat a fost dat peste cap, iar acum românii se pregătesc pentru votul din 8 decembrie.
Creșterea spectaculoasă a lui Călin Georgescu
Sociologul Mirel Palada a mai pus un grafic, comentând explozia candidatului independent:
“Asa a crescut Georgescu in ultima saptamana. Explozie in ultima luna, dar mai ales in ultimele zece zile. Cu o luna inainte de vot era la 2%. Cu 10 zile inainte de vot era la 7%. Cu doua zile inainte de vot era la 13%. Delir. Delir curat. N-am vazut asa ceva in viata mea… Ultima masuratoare = vineri 22 nov = 13%.
Cu dedicatie pentru toti cei care acuza sondajele ca nu l-au vazut pe Calin Georgescu. Stati linistiti. L-au vazut. L-au vazut.”