Evenimentul Istoric > Articole online > Geneza României > Bucureștiul văzut pentru prima dată de Carmen Sylva în 1869
Articole online

Bucureștiul văzut pentru prima dată de Carmen Sylva în 1869

În anul 1869, principesa Elisabeta de Wied viitoarea regină a României, păşea pentru întâia oară pe pământ bucureştean. Însemnările suveranei despre acest moment, fiind publicate în străinătate, au stârnit atunci destule proteste.

Pe ulițe se vând – în strigăte răsunătoare, lungi și melancolice – fel de fel de lucruri: lapte, portocale, cofeturi, o băutură îngrozitoare de hamei fiert (braga), miei jupuiți de blană și agățați de-a lungul cobiliței.

La București, lumii îi place mult florile; nu e fereastră în oraș unde să nu fie câteva ghiveciuri cu mușcate, garoafe ori rezedă.

Palatul

  • Iată palatul, îmi spuse prinţul.

— Unde? am întrebat eu.

Uite-l, intrăm în el, adăugă prinţul zâmbind.

Atunci am înţeles că Suveranul transformă în palat o casă modestă după cum o piatră din câmp poate fi transformată, de imaginaţie, în altar! Palatul din Bucureşti era o casă veche boierească pregătită în grabă…”.

Vom completa noi spusele principesei cu unele date pe care nu avea de unde să le ştie:

Actualul palat regal a fost vechea casă a boerilor Colfeşti, din veacul al XVIII-lea, cumpărată de Dinicu Golescu, fiul marelui Ban Radu Golescu, de la baronul Georg Laventario.

Casa a fost în urmă vândută stăpânirii şi acolo şi-a avut curtea Alexandru Vodă Ghica (1834—1842).

Alexandru D. Ghica, pe când a fost caimacan, a locuit tot în actualul palat regal, care pe vremea aceea avea numai aripa stângă, nemodernizată.

În acelaş palat a locuit apoi Vodă Cuza din 1859 până în 1866.

Ceilalţi domni din secolul al XlX-lea dinaintea lui Cuza, au avut alte reşedinţe.

În acest palat — în această casă modestă, cu un maidan în spate şi cu nişte cârciumi în faţă a intrat tânăra principesă Elisabeta, în anul 1869.

În urmă regele Carol a adăugat partea central şi aripa din dreapta, cu corpul de gardă. Mult timp Podul Mogoşoaiei din faţa palatului a fost o stradă strâmtă.

 

Sursa: Realitatea Ilustrată din 15 iunie 1933

Pagini: 1 2 3

Registration

Aici iti poti reseta parola