Botezul unui suveran păgân
Filozofia începea să fie văzută ca o sursă de erezii, orice contribuție profană fiind respinsă. Tot în secolul VI, Biserica se întoarce către mase, optând pentru o predică simplă, concisă și pe înțelesul credincioșilor inculți. Caesarius din Arles îndemâna călugării și predicatorii să vorbească într-o limba cât mai simplă, cerându-le cărturarilor să se coboare la ignoranța inculților. De aceea, inclusiv istoria a fost scrisă de oameni ai Bisericii.
Botezul lui Clovis în relatarea lui Grigore din Tours este una dintre cele mai de soi surse despre contactul avut de civilizația creștină timpurie cu cea barbară pe ruinele Imperiului Roman de Apus. Grigore din Tours scrie despre acest eveniment capital pentru istoria Franței, botezul barbarului Clovis, la mai bine de 70 de ani de la evenimente. Există o polemică asupra datei exacte pentru când s-a înfăptuit creștinarea lui Clovis, sau în 496/498, sau în 506-508, cronologia fiind una relativă. Grigore din Tours îl numește pe Clovis un nou Constantin, fiind cel dintâi suveran păgân creștinat după victoria asupra alemanilor.
În relatarea călugărilor de la mănăstirea Saint Denis, botezul lui Clovis arată diferit. Călugării, la inițiativa lui Suger, un confident al regelui Ludovic al VII-lea, au început să colecteze texte istorice cu privire la franci, care în secolul XIII au fost traduse în franceză și au devenit astfel versiunea oficială a istoriei în concepția oficială propusă de regalitate. În prima parte a domniei, Clovis era profund anticreștin, o cauză fiind moartea primului copil făcut cu Clotilda, botezat în religia creștină, ceea ce i-a slăbit încrederea în Dumnezeul creștinilor.
Botezul a avut loc pe 25 decembrie, ceea ce a fost, firește, o excepție făcută pentru un personaj atât de important al vremii. Conform relatării abației Sain-Denis, în momentul botezului un porumbel cu o sfântă fiolă în cioc ar fi apărut și ar fi zburat în timpul procesiunii. Fiola conținea un parfum fermecător, îmbietor. Această legendă nu este prezentă la Grigore din Tours, datând din secolul IX. Pe lângă Clovis, ar mai fi fost botezate și două surori ale acestuia și 3000 de franci războinici. Nu toți francii au acceptat, conform relatării scrise de călugării abației Saint Denis, creștinarea, existând o confruntare, în urmă căreia a ieșit învingător Clovis, între diferitele căpetenii ale războinicilor care se înfruntau pentru putere.