Evenimentul Istoric > Articole online > Caleidoscop > Boris Johnson se retrage din cursa pentru a fi următorul premier al Marii Britanii, deși susținea că ar putea câștiga
Articole online

Boris Johnson se retrage din cursa pentru a fi următorul premier al Marii Britanii, deși susținea că ar putea câștiga

boris-johnson-

Boris Johnson se retrage din cursa pentru a fi următorul premier al Marii Britanii, deși susținea că ar putea câștiga

Declarația, făcută în jurul orei locale 21.00, a pus capăt perspectivei extraordinare ca Johnson să revină la putere la doar două luni după ce a părăsit Downing Street în dizgrație.

Plecarea sa a lăsat doi parlamentari din Partidul Conservator în cursa pentru a-i succeda lui Liz Truss, care a demisionat joi, după șase săptămâni dezastruoase la putere, ca succesor al lui Johnson.

Cei doi candidați rămași sunt Rishi Sunak, care a fost ministrul de finanțe al lui Johnson, și Penny Mordaunt, un fost ministru de cabinet cu un profil mult mai mic.

Mordaunt a ajuns pe locul al treilea la ultimele alegeri pentru conducere, pe care Truss le-a câștigat, în timp ce Sunak a fost al doilea.

În mesajul său, Boris Johnson a susținut că și-a asigurat sprijinul a destui parlamentari conservatori pentru a ajunge în următoarea rundă a procesului de selecție, în cadrul căreia membrii obișnuiți ai partidului vor alege între cei doi candidați cu sprijinul celor mai mulți parlamentari.

„Există șanse foarte mari să am succes în alegerile cu membrii Partidului Conservator – și că aș putea într-adevăr să mă întorc vineri în Downing Street”, a scris el.

Cu toate acestea, el a spus că este conștient că mulți parlamentari se opun ideii de a reveni la putere și că se îndoiește că ar putea guverna eficient. Prin urmare, a spus el, se retrage.

Johnson, care a ocupat funcția de prim-ministru începând din 2019, a demisionat în iulie, după ce mai mulți parlamentari conservatori au demisionat în urma unor serii de scandaluri. În aprilie, Johnson fusese găsit vinovat că a participat la o adunare ilegală în timpul pandemiei de coronavirus, deși a declarat că a respectat regulile.

Apoi, în iunie, Chris Pincher, adjunctul șefului de grup al lui Johnson, a demisionat din cauza acuzațiilor de hărțuire sexuală asupra a doi bărbați la o petrecere cu ani în urmă. Johnson a declarat că nu era la curent cu acuzațiile atunci când l-a numit pe Pincher, dar aceste afirmații s-au destrămat ulterior, iar demisia sa a venit la scurt timp după aceea.

Cu toate acestea, Johnson a rămas popular în rândul multor activiști conservatori și numeroase rapoarte în urma demisiei lui Truss au sugerat că ar fi interesat să candideze.

Registration

Aici iti poti reseta parola