Deși suveranul Marii Britanii nu are dreptul să își exprime opiniile politice și nu vorbește niciodată deschis despre relațiile pe care le are cu șefii guvernelor, relația dintre regina Elisabeta a II-a și cei 14 premieri care au depus jurământul în fața ei a oscilat între excepțional și catastrofal.
Astfel, se pare că regina Elisabeta a II-a adora să îl imite pe David Cameron, potrivit Sunday Post. De asemenea, îl detesta pe Tony Blair, pentru convingerea acestuia că a salvat monarhia în timpul controversei care a înconjurat moartea prințesei Diana, precum și pentru refuzul soției lui Blair de a face o reverență în fața suveranei, scrie Express.
Margaret Thatcher și regina, două femei puternice, au avut o relație complicată care a început prost și s-a agravat înainte de a ajunge la o înțelegere reciprocă.
Cu toate acestea, Elisabeta a II-a nu și-a ascuns simpatia pentru Winston Churchill pe care îl consideră cel mai bun premier pe care l-a avut Marea Britanie.
Potrivit International Churchill Society, la câteva zile după ce acesta a demisionat, în 1955, regina i-a trimis o scrisoare în care spunea:
„Ar fi inutil să pretind că el (Anthony Aden, care i-a urmat lui Churchill – n.r.) sau unul dintre succesori care ar putea să îi urmeze în funcție va putea vreodată, din punctul meu de vedere, să ocupe locul primului meu prim-ministru, căruia soțul meu și cu mine îi datorăm atât de mult. Pentru sfaturile avizate în timpul primilor ani ai domniei mele, îi voi fi întotdeauna atât de profund recunoscătoare.”
La începutul lui 2019, premierul Theresa May se confrunta cu amenințarea constantă a unui vot de cenzură, pentru incapacitatea acesteia de a conduce țara în procesul Brexitului.
Aceasta își depune mandatul în fața reginei pe 24 iulie, care l-a desemnat în loc pe Boris Johnson.
Noii prim-miniștri, după ce au depus jurământul, sunt adesea invitați să își aducă partenerii la prima întâlnire cu regina. Nu a fost cazul pentru Johnson.
Suverana nu a invitat-o pe prietena premierului, Carrie Symonds, deoarece Johnson era în continuare căsătorit, iar regina „are o părere proastă despre adulter”, scrie Daily Mail.
Câteva luni mai târziu, în septembrie, Johnson a avut o ciocnire cu regina Elisabeta a II-a, antrenând-o într-o furtună politică legată de Brexit.
Johnson i-a cerut aprobarea de a suspenda Parlamentul timp de cinci săptămâni – o decizie pe care Curtea Supremă a declarat-o ilegală și bazată pe faptul că Johnson o mințise pe regină, a relatat Voice of America.
După mai puțin de o lună, relația dintre regină și Johnson a ajuns la nivelul cel mai de jos, după cum a declarat o sursă a cabinetului pentru The Sun.
Atunci, premierul a forțat-o pe suverană să rostească un „discurs al Reginei”, discurs care în mod tradițional prezintă programul în fața unui Parlament nou-ales.
Problema era că discursul a avut loc înainte de alegeri, creând impresia că regina îl sprijină pe Johnson și partidul său.
Sunt numeroase ocaziile în care regina și Johnson s-au ciocnit în primul an de mandat al acestuia, însă cei doi au părut că fac eforturi să colaboreze mai armonios în 2020.
Pe fondul pandemiei care a afectat serios Marea Britanie, regina Elisabeta a II-a a dat publicității o declarație prin care îi ura lui Johnson „însănătoșire rapidă și completă”, când a fost internat în spital, în aprilie, cu COVID.
Puțin mai târziu, în aceeași lună, suverana l-a felicitat pentru nașterea fiului său.
În ceea ce îl privește pe Johnson, acesta a stat alături de regină, dar a arătat și că știe când să nu se bage în afacerile familiei regale, după interviul lui Harry și Meghan dat lui Oprah Winfrey.
„Cel mai bun lucru pe care îl pot spune este că am avut întotdeauna cea mai mare admirație pentru regină și pentru rolul ei unificator pe care îl joacă în țara noastră și în întregul Commonwealth”, a declarat Johnson pentru Politico.
El a adăugat:
„Când este vorba de subiecte care au de-a face cu familia regală, cel mai bun lucru pentru prim-miniștri este să nu spună nimic. Și nimic este ceea ce mi-am propus să spun astăzi.”