Evenimentul Istoric > Articole online > Istoria universală > Billie Jean King triumfă în Bătălia Sexelor
Articole online

Billie Jean King triumfă în Bătălia Sexelor

La 20 septembrie 1973, într-un meci de tenis foarte mediatizat numit „Battle of the Sexes”, cea mai bună tenismenă a lumii, Billie Jean King, în vârstă de 29 de ani, îl învinge pe Bobby Riggs, în vârstă de 55 de ani, fost număr 1 mondial.

Riggs (1918-1995) era un bărbat care insista pe faptul că femeile erau inferioare, că nu puteau face față presiunii jocului și că, și la vârsta lui, putea învinge orice jucătoare.

Meciul a fost un eveniment media uriaș, la care au asistat 30.000 de spectatori la Houston Astrodome și alți 50 de milioane de telespectatori din întreaga lume.

King și-a intrarea, în stil Cleopatra, pe o așternut de aur purtat de bărbați îmbrăcați ca sclavi antici, în timp ce Riggs a ajuns într-o ricșă trasă de modele feminine.

Legendarul sportiv Howard Cosell a fost cel care a organizat meciul, în care King l-a învins pe Riggs cu 6-4, 6-3, 6-3.

Realizarea lui King nu numai că a contribuit la legitimarea tenisului profesioninst feminin, ci a fost văzută ca o victorie pentru drepturile femeilor în general.

King s-a născut Billie Jean Moffitt la 22 noiembrie 1943, în Long Beach, California. Crescând, ea a fost o o vedetă a softball-ului înainte ca părinții săi să o încurajeze să încerce tenisul, care era considerat un sport mai elitist.

A excelat în acest sport și în 1961, la vârsta de 17 ani, în timpul primei sale ieșiri la Wimbledon, a câștigat titlul de dublu feminin.

King va realiza un total de 20 de victorii la Wimbledon, la simplu, dublu și mixt, pe parcursul carierei sale remarcabile.

În 1971, a devenit prima sportivă care a câștigat peste 100.000 de dolari în premii într-un singur sezon.

Cu toate acestea, existau încă diferențe salariale semnificative între bărbați și femei, iar King a făcut presiuni puternice pentru schimbare.

În 1973, Openul SUA a devenit primul turneu major de tenis care a înmânat aceeași sumă de premii învingătorilor de ambe sexe.

În 1972, King a devenit prima femeie care a fost aleasă „Sportivul anului” de către a Sports Illustrated, iar în 1973 a devenit prima președintă a Asociației de Tenis pentru Femei.

„Mama sporturilor modern” s-a retras din tenis cu 39 de titluri de Grand Slam. A rămas activă ca antrenor, comentator și avocat pentru sportul feminin. În 2006, Centrul Național de Tenis USTA, sediul US Open, a fost redenumit în onoarea lui King.

În timpul ceremoniei de dedicare, marele jucător de tenis John McEnroe a numit-o pe King „cea mai importantă persoană din istoria sportului feminin”.

Meciul din 1973 a făcut obiectul unui film din 2017 cu Emma Stone și Steve Carell în rolurile principale.

Registration

Aici iti poti reseta parola

Abonare la notificari Doriți să primiți notificări atunci când publicăm ceva interesant? NU DA