Evenimentul Istoric > Articole online > Istoria universală > Billie Jean King triumfă în Bătălia Sexelor
Articole online

Billie Jean King triumfă în Bătălia Sexelor

Riggs (1918-1995) era un bărbat care insista pe faptul că femeile erau inferioare, că nu puteau face față presiunii jocului și că, și la vârsta lui, putea învinge orice jucătoare.

Meciul a fost un eveniment media uriaș, la care au asistat 30.000 de spectatori la Houston Astrodome și alți 50 de milioane de telespectatori din întreaga lume.

King și-a intrarea, în stil Cleopatra, pe o așternut de aur purtat de bărbați îmbrăcați ca sclavi antici, în timp ce Riggs a ajuns într-o ricșă trasă de modele feminine.

Legendarul sportiv Howard Cosell a fost cel care a organizat meciul, în care King l-a învins pe Riggs cu 6-4, 6-3, 6-3.

Realizarea lui King nu numai că a contribuit la legitimarea tenisului profesioninst feminin, ci a fost văzută ca o victorie pentru drepturile femeilor în general.

King s-a născut Billie Jean Moffitt la 22 noiembrie 1943, în Long Beach, California. Crescând, ea a fost o o vedetă a softball-ului înainte ca părinții săi să o încurajeze să încerce tenisul, care era considerat un sport mai elitist.

A excelat în acest sport și în 1961, la vârsta de 17 ani, în timpul primei sale ieșiri la Wimbledon, a câștigat titlul de dublu feminin.

King va realiza un total de 20 de victorii la Wimbledon, la simplu, dublu și mixt, pe parcursul carierei sale remarcabile.

În 1971, a devenit prima sportivă care a câștigat peste 100.000 de dolari în premii într-un singur sezon.

Cu toate acestea, existau încă diferențe salariale semnificative între bărbați și femei, iar King a făcut presiuni puternice pentru schimbare.

În 1973, Openul SUA a devenit primul turneu major de tenis care a înmânat aceeași sumă de premii învingătorilor de ambe sexe.

În 1972, King a devenit prima femeie care a fost aleasă „Sportivul anului” de către a Sports Illustrated, iar în 1973 a devenit prima președintă a Asociației de Tenis pentru Femei.

„Mama sporturilor modern” s-a retras din tenis cu 39 de titluri de Grand Slam. A rămas activă ca antrenor, comentator și avocat pentru sportul feminin. În 2006, Centrul Național de Tenis USTA, sediul US Open, a fost redenumit în onoarea lui King.

În timpul ceremoniei de dedicare, marele jucător de tenis John McEnroe a numit-o pe King „cea mai importantă persoană din istoria sportului feminin”.

Meciul din 1973 a făcut obiectul unui film din 2017 cu Emma Stone și Steve Carell în rolurile principale.

Registration

Aici iti poti reseta parola