Evenimentul Istoric > Articole online > Istoria universală > Althea Gibson devine prima afro-americană din circuitul american de tenis
Articole online

Althea Gibson devine prima afro-americană din circuitul american de tenis

tenis

Althea Gibson devine prima afro-americană din circuitul american de tenis

Crescută în Harlem, tânăra Gibson a fost o atletă înnăscută. A început să joace tenis la vârsta de 14 ani și chiar în anul următor a câștigat primul său turneu, campionatul fetelor din statul New York, sponsorizat de Asociația Americană de Tenis (ATA), care a fost organizată în 1916 de jucători de culoare ca alternativă la USLTA, o asociație exclusiv albă. După ce medici proeminenți și entuziaști ai tenisului, Hubert Eaton și R. Walter Johnson, au luat-o pe Gibson sub aripa lor, aceasta a câștigat primul din cele 10 campionate consecutive ale ATA în 1947.

În 1949, Gibson a încercat să intre la Campionatele naționale pe iarbă ale USLTA de la Forest Hills, precursorul U.S. Open. Când USLTA nu a invitat-o la niciun turneu de calificare, Alice Marble – de patru ori câștigătoare la Forest Hills – a scris o scrisoare în numele lui Gibson către editorul revistei American Lawn Tennis. Marble a criticat „bigotismul” colegilor săi membri USLTA, sugerând că, dacă Gibson reprezenta o provocare pentru jucătorii actuali din circuit, „este corect ca aceștia să facă față acestei provocări pe terenuri”. Ulterior, Gibson a fost invitată să participe la un eveniment de calificare în New Jersey, unde a obținut un loc la Forest Hills.

La 28 august 1950, Gibson a învins-o pe Barbara Knapp cu 6-2, 6-2 în primul ei meci din turneul USLTA. Ea a pierdut un meci strâns în turul al doilea în fața lui Louise Brough, triplă campioană în exercițiu la Wimbledon. Gibson s-a luptat în primii ani de turneu, dar în cele din urmă a obținut prima ei victorie majoră în 1956, la Openul Franței de la Paris. În anul următor, ea și-a intrat în drepturi, câștigând Wimbledon și US Open la vârsta relativ înaintată de 30 de ani.

Gibson a repetat la Wimbledon și la US Open în anul următor, dar a decis în curând să se retragă din rândurile amatorilor și să devină profesionistă. La acea vreme, liga profesionistă de tenis era slab dezvoltată, iar Gibson a plecat la un moment dat în turneu cu Harlem Globetrotters, jucând tenis în pauza meciurilor de baschet ale acestora. La începutul anilor 1960, Gibson a devenit prima jucătoare de culoare care a participat la turneul feminin de golf, deși nu a câștigat niciodată un turneu. A fost aleasă în International Tennis Hall of Fame în 1971.

Deși la un moment dat a respins comparațiile cu Jackie Robinson, pionier al baseballului de culoare, Gibson a fost creditată ca fiind cea care a deschis calea pentru campionii afro-americani de tenis, precum Arthur Ashe și, mai recent, Venus și Serena Williams. După o boală îndelungată, a murit în 2003, la vârsta de 76 de ani.

Registration

Aici iti poti reseta parola