Joe Biden nu vrea pace?
Joe Biden a aprins din nou spiritele,. numindu-l pe Vladimir Putin „dictator”. Președintele SUA a scris pe contul personal de Twitter (nu cel oficial @POTUS) că „un dictator care a plecat să reconstruiască un imperiu nu va șterge niciodată dragostea de libertate a unui popor” și că „Ucraina nu va fi niciodată o victorie pentru Rusia”. Răspunsul Moscovei nu a întârziat, Kremlinul catalogând cuvintele lui Biden drept „alarmante și insultătoare”. Într-un interviu, purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov , a declarat în continuare că Rusia nu are de gând să atace vreo țară NATO decât dacă este atacată.
Scenariile posibile ale războiului din Ucraina
În ceea ce privește situația din Ucraina, Kievul continuă să reziste armatei ruse. Statul Major ucrainean, citat de presa locală, a făcut cunoscut că forțele de apărare mențin apărarea circulară a orașului Mariupol și descurajează înaintarea Moscovei în regiunea Cernihiv . De asemenea, trupele Kremlinului au fost respinse la 40-60 km de Kryvyi Rih, un oraș din sudul Ucrainei, la 130 km sud-vest de Dnipro. Oleksandr Vilkul, șeful administrației regionale de stat Kryvyi Rih, a declarat că armata ucraineană a oprit înaintarea Rusiei și a împins inamicii spre regiunea Herson.
Putin încearcă să iasă din capcana ucraineană
Moscova a anunțat deja că întrerupe activitățile militare la Kiev și Harkov.
„Vom face doi pași concreti pentru escaladarea crizei”: a declarat consilierul prezidențial rus, Vladimir Medinsky, la finalul discuțiilor de la Istanbul dintre delegațiile ucrainene și cele ruse. Discuțiile, a continuat el, sunt acum într-o fază concretă și „Rusia va opri activitatea militară în apropiere de Kiev și Cernikiv”. Viceministrul Apărării Alexander Fomin, prezent și el în Turcia, a confirmat decizia „pentru a crește încrederea reciprocă pentru viitoarele negocieri”.
Și la Kiev pare să exioste disponibilitate pentru o soluție negociată.
Discuțiile de la Istanbul dintre Rusia și Ucraina au dat rezultate suficiente pentru organizarea unei întâlniri față în față între președinții celor două țări, a declarat și consilierul prezidențial ucrainean Mihailo Podolyak la finalul rundei de negocieri.
Mai muilt, șeful delegației ucrainene, David Arakhmia, a declarat în schimb că dacă sistemul de garanții pentru securitatea Ucrainei, propus Rusiei, ar „funcționa”, guvernul de la Kiev ar accepta statutul de „neutralitate”. Cu neutralitate, a precizat negociatorul, nu ar exista baze străine în Ucraina, scrie Il Giornale.