Evenimentul Istoric > Articole online > Caleidoscop > Biden escaladează dușmănia cu Arabia Saudită, avertizând asupra „consecințelor” reducerii producției de petrol în coordonare cu Rusia
Articole online

Biden escaladează dușmănia cu Arabia Saudită, avertizând asupra „consecințelor” reducerii producției de petrol în coordonare cu Rusia

Biden

Biden escaladează dușmănia cu Arabia Saudită, avertizând asupra „consecințelor” reducerii producției de petrol în coordonare cu Rusia

Grupul OPEC+ al națiunilor producătoare de petrol a declarat săptămâna trecută că va reduce producția de petrol cu două milioane de barili pe zi, o măsură care a înfuriat Casa Albă, care se străduiește să domolească inflația și să scadă prețul benzinei.

Grupul OPEC+ include Arabia Saudită și Rusia – cei mai mari doi producători de petrol după SUA – precum și numeroase alte țări producătoare de petrol.

Reducerea ofertei tinde să forțeze creșterea prețurilor, deoarece există mai puțin pentru toți.

Biden a avertizat Arabia Saudită într-un interviu acordat marți postului CNN: „Vor exista consecințe pentru ceea ce au făcut, cu Rusia”.

„Nu voi intra în ceea ce aș lua în considerare și ce am în minte. Dar vor exista – vor exista consecințe”.

Biden avea deja o relație tensionată cu Arabia Saudită

Lunga alianță a celor două națiuni a fost din ce în ce mai fracturată în ultimii ani. Printre probleme se numără abuzurile saudite privind drepturile omului – în special uciderea lui Jamal Khashoggi – sprijinul SUA pentru un acord nuclear cu Iranul și ostilitatea inițială a lui Biden față de prințul moștenitor Mohammed bin Salman, care a fost parțial anulată în cadrul unei vizite recente.

O creștere a prețului petrolului aduce beneficii Rusiei într-un moment în care SUA și națiunile occidentale încearcă să pedepsească țara pentru invazia sa în Ucraina.

Purtătorul de cuvânt al Casei Albe, Karine Jean-Pierre, a răspuns la vestea reducerilor de săptămâna trecută spunând că este „clar” că OPEC+ „se aliniază cu Rusia”.

Oficialii americani au avertizat Arabia Saudită că va fi văzută ca fiind de partea Rusiei dacă OPEC+ își reduce producția, dar Arabia Saudită a respins avertismentele și a continuat, a relatat The Wall Street Journal.

Duminică, Rusia a lăudat OPEC+ pentru reducerea obiectivelor de producție de petrol

Ministrul de externe al Arabiei Saudite a declarat marți că decizia OPEC+ a fost luată doar din motive economice, potrivit Reuters.

Poziția înăsprită a lui Biden față de Arabia Saudită reprezintă o schimbare importantă față de angajamentul său repetat față de regat și față de prințul moștenitor Mohammed bin Salman.

Unii parlamentari democrați au declarat că decizia OPEC+ arată că SUA trebuie să își reconsidere relația cu Arabia Saudită, care primește asistență militară extinsă din partea SUA.

John Kirby, purtătorul de cuvânt al Consiliului de securitate națională al lui Biden, a declarat marți că Biden era dispus să înceapă imediat reevaluarea acestei relații.

Registration

Aici iti poti reseta parola