Evenimentul Istoric > Articole online > Istoria universală > 23 septembrie 1933: Geologii de la Standard Oil sosesc în Arabia Saudită
Articole online

23 septembrie 1933: Geologii de la Standard Oil sosesc în Arabia Saudită

geologi

23 septembrie 1933: Geologii de la Standard Oil sosesc în Arabia Saudită

În luna iulie a aceluiași an, odată cu descoperirea unui zăcământ masiv de petrol la Ghawar, regele saudit Abdel Aziz a acordat companiei Standard Oil Company din California o concesiune pentru „explorarea, căutarea, forarea, extragerea, fabricarea și transportul” petrolului și a „materiilor bituminoase asemănătoare” în vasta provincie estică a țării; la rândul său, Standard Oil a trimis imediat echipa de oameni de știință pentru a localiza locul cel mai profitabil pentru ca firma să înceapă forajul.

Pe măsură ce automobilele și alte mașini cu combustie internă proliferau, atât în Statele Unite, cât și în întreaga lume, Standard Oil era dornică să controleze cât mai mult din piața benzinei. Prin urmare, ar fi făcut aproape orice pentru a avea prioritate la petrolul saudit.

Parteneriatul dintre guvernul lui Abdel Aziz și Standard Oil a devenit cunoscut sub numele de Arabian American Oil Company (Aramco). (Texaco s-a alăturat curând parteneriatului; aproximativ un deceniu mai târziu, la fel au făcut Standard Oil of New Jersey și Socony-Vacuum Oil).

Compania a promis că va asigura guvernului saudit un venit constant, împreună cu o plată directă de 50.0000 de lire sterline; în schimb, Aramco a obținut drepturi exclusive asupra întregului petrol aflat sub deșertul estic. În 1938, pariul companiei (la urma urmei, în timp ce inginerii Aramco știau că există petrol în regiune, nimeni nu știa exact unde și cât de mult) a dat roade: geologii și foratorii săi au descoperit petrol în „cantități comerciale” la Dammam Dome, în apropiere de Dhahran. În anul următor, Aramco a exportat primul său petrolier încărcat cu petrol.

În 1950, după ce a devenit clar cât de mult petrol exista sub acel deșert, Aramco a fost de acord să împartă profiturile cu guvernul saudit. În 1980, după mai mulți ani de dispute privind prețul și disponibilitatea petrolului din țară (Arabia Saudită a fost membru fondator al Organizației Țărilor Exportatoare de Petrol, sau OPEC, al cărei embargo din 1973 a precipitat o criză masivă de combustibil în Statele Unite și în alte părți ale lumii industriale), saudiții au obținut controlul total al companiei: Aceasta este acum cunoscută sub numele de Saudi Aramco.

În anul următor, veniturile din petrol ale regatului au ajuns la 118 miliarde de dolari.

Registration

Aici iti poti reseta parola