Evenimentul Istoric > Articole online > Caleidoscop > Războiul din Golf: Ce s-ar fi întâmplat dacă Irakul ataca Arabia Saudită ?
Articole online

Războiul din Golf: Ce s-ar fi întâmplat dacă Irakul ataca Arabia Saudită ?

Un conflict diplomatic

Deși administrația Bush și armata Statelor Unite nu se așteptau la o invazie irakiană în Kuweit, oficialii americani nu ar fi fost surprinși dacă forțele irakiene s-ar fi îndreptat și spre Arabia Saudită.

În timpul Războiului Rece, Armata și Forțele Aeriene au format strategii pentru înfrângerea forțelor inamice. Începând cu anii 1970, piloții de vânătoare cu fost puși în fruntea serviciului militar. Comandamentul Aerian Tactic își dorea o serie de atacuri asupra logisticii armatei irakiene, pentru a încetini avansul forțelor în Arabia Saudită.

Războiul Iran-Irak a demonstrat că irakienii se foloseau de fler pentru a improviza operațiunile din teren. Atacurile de succes din ultimul an de război depindeau de o planificare atentă și detaliată, astfel existând puține șanse ca forțele irakiene să fi putut efectua un atac în Arabia Saudită fără o planificare prealabilă.

Sub conducerea abilă a lui George H.W. Bush și James Baker, Statele Unite au adunat rapid aliați regionali și globali, coaliția bucurându-se de un mare succes și în cadrul Națiunilor Unite. Dacă Irakul ar fi atacat Arabia Saudită, această coaliție ar fi putut să se extindă și să dorească înlăturarea rapidă a lui Hussein de la putere.

Irakul a avut un conflict diplomatic cu Kuweitul în 1990, deși mijloacele de soluționare alese de Hussein au fost duse la extrem. Irakul nu a avut niciun motiv de război cu Arabia Saudită dincolo de dorința de supremație.

Împotriva lui Saddam Hussein

Este dificil de imaginat un rezultat mai rău pentru Irak decât cel al războiului din Golful Persic. Cu toate acestea, dacă Irakul ar fi decis să ducă războiul în Arabia Saudită printr-un atac direct, acest lucru ar fi putut duce la distrugerea forțelor irakiene. Acest lucru combinat cu o reacție diplomatică ostilă ar fi putut aduce motivația necesară pentru a pune capăt definitiv regimului lui Saddam Hussein.

Coaliția care a început războiul din Golf în 1991 a fost mult mai puternică decât cea din 2003. Cu toate acestea, nu este clar dacă Egiptul și Siria ar fi avut vreun interes să sprijine forțele Statelor Unite și cele britanice pentru a ocupa și reconstruit Irakul. Mai ales în contextul în care Iranul încă joacă un rol important, consecințele războiului din 1991 ar fi putut avea aceeași soartă ca invazia Irakului din 2003.

Registration

Aici iti poti reseta parola