Evenimentul Istoric > Articole online > Caleidoscop > Baza secretă a CIA din Kabul a fost găsită arsă și abandonată. Ce au descoperit jurnaliștii trimiși de talibani
Articole online

Baza secretă a CIA din Kabul a fost găsită arsă și abandonată. Ce au descoperit jurnaliștii trimiși de talibani

Locul secret al Statelor Unite

Locul în care au fost instruite forțele paramilitare legate de unele dintre cele mai grave abuzuri ale drepturilor omului din război a fost doborât asupra sa. Doar un zid înalt de beton mai zăbovea deasupra grămezilor de noroi și grinzi, folosite cândva pentru a practica raidurile nocturne.

Muniția a fost aruncată în aer. Explozia care a venit la scurt timp după bomba de pe aeroportul din Kabul, a îngrozit întreaga populație. Toți au făcut parte din complexul CIA care timp de 20 de ani a fost cheia războiului împotriva terorii, un în care au fost efectuate unele dintre cele mai grave abuzuri care ar fi distrus misiunea din Afganistan.

Bărbații ținuți în acest loc l-au numit „închisoarea întunecată”, deoarece nu exista lumină în celulele lor, singura iluminare ocazională venind de la farurile gardienilor lor. Aici a murit Gul Rahman de hipotermie în 2002, după ce a fost legat de un perete pe jumătate gol și lăsat peste noapte la temperaturi scăzute.

Baza a fost timp de două decenii un secret bine păzit, vizibil doar în fotografiile din satelit. Acum forțele speciale ale talibanilor au dorit ca jurnaliștii să prezinte neregulile efectuate de trupele CIA. Unitățile paramilitare care au funcționat aici au abandonat imediat locația, fiind găsite resturi de mâncare și bunuri uitate în timpul fugii.

Alte tehnici de tortură înregistrate la fața locului includeau „hrănirea rectală”, legarea prizonierilor de baruri deasupra capului și privarea deținuților de „privilegii” precum toaleta. Distrugerea echipamentelor de la bază ar fi fost complexă și au existat dovezi ale mai multor gropi unde au fost arse, de la truse medicale și până la echipamente mai importante.

Ascunzătoarea CIA descoperită de talibani

Oficialii talibani s-au arătat înțelepți în privința lăsării jurnaliștilor în zone care nu fuseseră delimitate oficial. Au găsit mai multe bombe în dărâmăturile lagărului și erau îngrijorați că ar putea exista mai multe.

Zile întregi, elicopterele au transportat sute de oameni de la bază către aeroport, unde bărbați, conștienți că ar putea fi ținte pentru represalii, au ajutat la securizarea perimetrului în schimbul evacuării lor în ultimele ore, în baza unui acord cu Statele Unite.

În apropiere era o sală de recreere cu snooker, ping-pong, darts și fotbal de masă pe care nu o folosea nimeni. O cutie dintr-un colț conținea diverse puzzle-uri. Nu era clar ce vor face talibanii în privința locului pe care l-au descoperit.

Registration

Aici iti poti reseta parola