Evenimentul Istoric > Articole online > Caleidoscop > Co-fondatorul mișcării talibanilor a ajuns la Kabul. Ce legături are cu americanii
Articole online

Co-fondatorul mișcării talibanilor a ajuns la Kabul. Ce legături are cu americanii

Ca şi în cazul multor afgani, viaţa sa a fost marcată de invazia sovietică din 1979 când a devenit mujahedin şi se crede că el a luptat alături de mullahul Omar.

În 2001, după intervenţia americană şi căderea regimului taliban, el ar fi făcut parte dintr-un mic grup de insurgenţi pregătiţi pentru un acord în care recunoşteau administraţia de la Kabul.

Dar această iniţiativă s-a dovedit fără succes.

El era şeful militar al talibanilor când a fost arestat în 2010 la Karachi, în Pakistan. A fost eliberat în 2018, în special sub presiunea Washingtonului.

Ascultat şi respectat de diferite facţiuni talibane, el a fost numit apoi şef al biroului lor politic, situat în Qatar.

De acolo, a condus negocierile cu americanii care au condus la retragerea forţelor străine din Afganistan, apoi la negocierile de pace cu guvernul afgan, fără niciun rezultat.

Negociază guvernul

Cofondatorul şi număr doi al talibanilor, mullahul Abdul Ghani Baradar, a sosit sâmbătă la Kabul pentru discuţii cu alţi membri ai mişcării şi responsabili politici în vederea constituirii unui nou guvern afgan.

„El se va afla la Kabul pentru a se întâlni cu responsabili jihadişti şi politici pentru stabilirea unui guvern inclusive”, a declarat un înalt responsabil al talibanilor, citat de Agerpres.

Mullahul Baradar s-a întors marţi, la două zile după revenirea talibanilor la putere în Afganistan, din Qatar unde el conducea biroul politic al mişcării.

El a aterizat la Kandahar, în sudul Afganistanului.

Kandahar a fost epicentrul puterii talibanilor între 1996 şi 2001.

Oraşul se află în provincia cu acelaşi nume unde a renăscut mişcarea la începutul anilor 1990.

 

 

Registration

Aici iti poti reseta parola