Evenimentul Istoric > Articole online > Istoria universală > Bătălia de pe Somme, prima utilizare a tancurilor din istorie
Articole online

Bătălia de pe Somme, prima utilizare a tancurilor din istorie

tanc
National Army Museum

15 septembrie 1916: Tancuri introduse în război la Somme

La 1 iulie, britanicii au lansat o ofensivă masivă împotriva forțelor germane în regiunea râului Somme din Franța. În timpul săptămânii precedente, 250.000 de obuze aliate au lovit pozițiile germane din apropierea Somme, iar 100.000 de soldați britanici au ieșit din tranșee și au intrat în „No man’s land” pe 1 iulie, așteptându-se să găsească drumul liber. Cu toate acestea, zeci de mitraliere germane grele au supraviețuit atacului artileriei, iar infanteria a fost masacrată. Până la sfârșitul zilei, 20.000 de soldați britanici erau morți și 40.000 răniți. A fost cea mai mare zi cu cele mai multe pierderi din istoria militară britanică.

După dezastrul inițial, Haig s-a resemnat cu avansuri mai mici, dar la fel de ineficiente, și mai mult de 1.000 de vieți aliate s-au stins pentru fiecare 100 de metri câștigați asupra germanilor. Nici măcar introducerea de către Marea Britanie, la 15 septembrie, a tancurilor în război, pentru prima dată în istorie, nu a reușit să deblocheze situația din Bătălia de pe Somme. În octombrie, ploile abundente au transformat câmpul de luptă într-o mare de noroi, iar la 18 noiembrie Haig a oprit ofensiva de pe Somme după mai bine de patru luni de măcel în masă.

Cu excepția efectului său de deturnare a trupelor germane de la bătălia de la Verdun, ofensiva a fost un dezastru.

A însemnat un avans total de doar opt kilometri pentru aliați, cu peste 600.000 de soldați britanici și francezi uciși, răniți sau dispăruți în luptă. Pierderile germane au fost de peste 650.000. Deși Haig a fost aspru criticat pentru această bătălie costisitoare, dorința sa de a angaja cantități masive de oameni și resurse în impasul de pe frontul de vest a contribuit în cele din urmă la prăbușirea unei Germanii epuizate în 1918.

Registration

Aici iti poti reseta parola