Evenimentul Istoric > Articole online > Istoria universală > Bătălia de la Bulge, ultima ofensivă germană majoră a celui de-al Doilea Război Mondial
Articole online

Bătălia de la Bulge, ultima ofensivă germană majoră a celui de-al Doilea Război Mondial

Bătălia de la Bulge, ultima ofensivă germană majoră a celui de-al Doilea Război Mondial

Bătălia de la Bulge, denumită astfel deoarece germanii au creat un „bulgăre” în jurul zonei pădurii din Ardeni în împingerea liniei defensive americane, a fost cea mai mare luptă de pe frontul de vest.

Germanii au trimis 250.000 de soldați în asaltul inițial, 14 divizii de infanterie germane păzite de cinci divizii panzer – împotriva a doar 80.000 de americani. Asaltul lor a avut loc dimineața devreme, în cea mai slabă parte a liniei aliate, o întindere de 80 de mile de pădure colinară și împădurită, slab protejată (aliații considerau pur și simplu că Ardenii sunt prea greu de traversat și, prin urmare, un loc improbabil pentru o ofensivă germană). Între vulnerabilitatea unităților americane subțiri și izolate și ceața densă care a împiedicat acoperirea aeriană aliată să descopere mișcările germane, germanii au reușit să îi împingă pe americani în retragere.

Un truc german deosebit de eficient a fost folosirea unor comandouri germane vorbitoare de limba engleză care s-au infiltrat în liniile americane și, folosind uniforme, camioane și jeep-uri americane capturate, s-au dat drept militari americani și au sabotat comunicațiile. Stratagema a provocat un haos generalizat și suspiciuni în rândul trupelor americane cu privire la identitatea colegilor- chiar și după ce șiretlicul a fost descoperit. Până și generalul Omar Bradley însuși a trebuit să își dovedească identitatea de trei ori – răspunzând la întrebări despre fotbal și Betty Grable – înainte de a i se permite să treacă de un punct de santinelă.

Bătălia a făcut ravagii timp de trei săptămâni, ducând la pierderi masive de vieți omenești americane și civile

Atrocitățile naziste au fost numeroase, inclusiv uciderea a 72 de soldați americani de către soldații SS în orașul Malmedy din Ardeni. Istoricul Stephen Ambrose a estimat că, până la sfârșitul războiului, „din cei 600.000 de soldați implicați, aproape 20.000 au fost uciși, alți 20.000 au fost capturați, iar 40.000 au fost răniți”.

Statele Unite au suferit, de asemenea, a doua cea mai mare capitulare de trupe din timpul războiului: Mai mult de 7.500 de membri ai Diviziei 106 de infanterie au capitulat la un moment dat la Schnee Eifel. Ferocitatea devastatoare a conflictului a făcut, de asemenea, ca dezertarea să devină o problemă pentru trupele americane; generalul Eisenhower a fost nevoit să dea ca exemplu soldatul Eddie Slovik, primul american executat pentru dezertare de la Războiul Civil încoace.

Bătălia nu avea să se încheie decât atunci când vremea mai bună a permis avioanelor americane să bombardeze și să mitralieze pozițiile germane.

Slovik

Registration

Aici iti poti reseta parola