Evenimentul Istoric > Articole online > Caleidoscop > Banii furați în urma atacurilor cibernetice reprezintă o treime din fondurile pentru programul de rachete al Coreei de Nord, afirmă un oficial american
Articole online

Banii furați în urma atacurilor cibernetice reprezintă o treime din fondurile pentru programul de rachete al Coreei de Nord, afirmă un oficial american

consilier

Banii furați în urma atacurilor cibernetice reprezintă o treime din fondurile pentru programul de rachete al Coreei de Nord, afirmă un oficial american

Anne Neuberger, consilier adjunct al Casei Albe pe probleme de securitate națională pentru tehnologii cibernetice și emergente, a declarat joi că SUA estimează că o treime din programul de rachete al Coreei de Nord este finanțat din banii furați din atacuri cibernetice.

„Având în vedere faptul că cibernetica este un motor de bază al veniturilor, este un aspect pe care trebuie să îl abordăm”, a declarat Neuberger în timpul unei conferințe virtuale găzduite de Center for a New American Security, un think tank cu sediul la Washington.

Neuberger a declarat că aceste capacități cibernetice ale Coreei de Nord reprezintă o preocupare majoră nu numai pentru că atacurile cibernetice reprezintă o sursă cheie de venituri pentru această țară, ci și pentru că efectuează atacuri distructive și „inovează continuu” în modul în care utilizează atacurile cibernetice.

Într-un raport din 2022, comitetul 1718 al Consiliului de Securitate al ONU – numit după rezoluția care a impus sancțiuni Coreei de Nord din 2006 – a scris că atacurile cibernetice asupra criptomonedelor rămân o sursă cheie de venituri pentru guvernul Coreei de Nord. Comitetul a citat un raport al firmei de securitate cibernetică Chainalysis, care a arătat că „actorii cibernetici” din Republica Populară Democrată Coreeană au furat 400 de milioane de dolari în criptomonede numai în 2021.

Coreea de Nord, care se teme de amenințările percepute la adresa securității regimului de către SUA și aliații săi, a investit masiv în dezvoltarea unui arsenal de rachete balistice cu rază scurtă, medie și lungă de acțiune, precum și de focoase convenționale și nucleare, printre alte capacități de luptă.

În acest an, Coreea de Nord a efectuat 31 de teste cu rachete, inclusiv unul despre care susține că a fost prima sa lansare reușită de ICBM din 2017. Ca răspuns, SUA și Coreea de Sud au efectuat lansări comune de rachete și vor participa la antrenamente militare comune extinse care implică exerciții pe teren în cursul acestei veri.

Registration

Aici iti poti reseta parola