Evenimentul Istoric > Articole online > Caleidoscop > A ajutat China invazia rușilor prin atacuri cibernetice asupra Ucrainei?
Articole online

A ajutat China invazia rușilor prin atacuri cibernetice asupra Ucrainei?

putin

China, e atrasă în conflictul din Ucraina?

China ar fi lansat atacuri cibernetice asupra țintelor militare și nucleare ucrainene cu puțin timp înainte de invazia rusă, potrivit unor informații publicate de The Times. Ar fi vorba de peste 600 de site-uri web, inclusiv cel al Ministerul Apărării al Ucrainei, care ar fi fost supuse la mii de tentative de hacking coordonate de guvernul chinez.

Guvernul Regatului Unit a confirmat că Centrul Național de Securitate Cibernetică investighează aceste acuzații.
Un purtător de cuvânt al guvernului britanic a declarat: „Centrul Național de Securitate Cibernetică investighează aceste acuzații împreună cu partenerii noștri internaționali”.

Serviciul de Securitate al Ucrainei neagă

Afirmațiile se bazează pe memo-uri de informații obținute de The Times. Cu toate acestea, serviciul de securitate ucrainean a negat vineri seara că ar fi furnizat vreo informație cu privire la presupusele atacuri.
„SBU nu are nimic de-a face cu informațiile The Times. Serviciul de Securitate al Ucrainei nu deține în prezent astfel de date și nicio investigație nu este în curs de desfășurare pe această temă.”

Jamie MacColl, cercetător la Royal United Services Institute for Defense and Security Studies, a declarat că încercările raportate par să semene cu modus operandi al hackerilor chinezi, care folosesc vulnerabilităților din infrastructura IT, cum ar fi firewall-urile și rețelele private virtuale.

„Acest lucru mi se pare relativ obișnuit, dacă este adevărat. Unele grupuri chineze au fost solicitate pentru a colecta informații despre conflictul din Ucraina. Agențiile de securitate colectează informații pentru a informa puterea politică. Și asta pare să se fi întâmplat în acest caz.”

The Times a afirmat că o serie de memorii de informații, despre care se crede că ar fi redactate de serviciile secrete din străinătate, detaliază amploarea atacului. Atacul a inclus ținte nucleare și ar fi atins apogeul pe 23 februarie, cu o zi înainte de invazia rusă.

 

Spionaj digital sau atac perturbator?

La 18 martie, președintele SUA, Joe Biden, și-a avertizat omologul chinez, Xi Jinping despre „consecințele” pe care China va trebui să le suporte dacă va oferi sprijin material Rusiei în timpul invaziei.

Xi și Vladimir Putin s-au întâlnit la Beijing la începutul Jocurilor Olimpice de iarnă din februarie și au emis o declarație comună în care afirmă că legăturile dintre cele două țări nu au „limite”.În aceeași declarație, Xi și Putin au precizat că se opun oricărei extinderi a NATO.

Ciaran Martin, profesor la școala guvernamentală Blavatnik de la Universitatea Oxford e de părere că informațiile trebuie tratate cu mare prudență: „Ar trebui să fim foarte precauți îîn două sensuri. În primul rând, există o diferență importantă între spionajul digital și atacul perturbator și, pe baza informațiilor disponibile public, acesta arată ca primul.
În al doilea rând, nu există nimic în dovezile disponibile publicului care să implice colaborarea între China și Rusia. La aceasta se adaugă acum, desigur, negarea oficială din partea Serviciului de Securitate ucrainean. Sunt necesare mai multe fapte, dar deocamdată nu ar trebui să tragem concluzii”, notează The Guardian.

 

Registration

Aici iti poti reseta parola