Azi îl pomenim de 90 de ani pe părintele lui Sherlock Holmes. Fascinat de paranormal și spiritualism

 

A murit la 7 iulie 1930, în urma unui atac de cord. Arthur Ignatius Conan Doyle s-a născut la 22 mai 1859, la Edinburgh, Scoţia, tatăl său provenind dintr-o familie prosperă.

În familia sa erau, însă, puţini bani şi cu atât mai puţină armonie din cauza exceselor şi comportamentului dezordonat al tatălui său, care suferea de alcoolism.

La 9 ani, rudele bogate ale familiei l-au trimis la un internat iezuit din Anglia. În acei ani dificili, Arthur a devenit conştient de faptul că avea talent la povestit.

Deseori se afla înconjurat de colegii săi care ascultau şi se minunau de poveştile uimitoare pe care le inventa.

A absolvit în 1876, la vârsta de 17 ani. Arthur s-a decis să urmeze o carieră medicală. În anii de studenţie, persoana care l-a impresionat şi influenţat cel mai mult a fost unul dintre profesorii săi, dr. Joseph Bell, un maestru al observaţiei, logicii, deducţiei şi diagnosticului.

Toate aceste calităţi s-au regăsit ulterior în persoana celebrului detectiv Sherlock Holmes.

Chirurg

În 1881 a obţinut licenţa în medicină şi chirurgie. Cu acest prilej, a scris un scheci plin de umor, intitulat „Licensed to Kill”.

S-a angajat ca ofiţer medical pe vaporul cu aburi   Mayumba”, care naviga între Liverpool şi coasta de vest a Africii. Nemulţumit, la întoarcere şi-a dat demisia.

Citește și Misterioasa primă întâlnire dintre Sir Conan Doyle și adevăratul Dr. Watson

Ulterior, s-a îndreptat spre Portsmouth, unde şi-a deschis propriul cabinet.

În următorii ani, tânărul şi-a împărţit timpul între a fi un bun doctor şi a deveni un scriitor recunoscut.

În august 1885, s-a căsătorit cu tânăra Louisa Hawkins, cu care a avut doi copii, pe Mary şi Kingsley.

Sherlock Holmes şi Dr. Watson

În martie 1886, Conan Doyle a început să scrie romanul care i-a adus recunoaşterea mult-dorită. Iniţial s-a numit „A Tangled Skein”, Sheridan Hope şi Ormond Sacker fiind cele două personaje principale.