Doi ani mai târziu, romanul a fost publicat în Beeton’s Christmas Annual, sub titlul „A Study in Scarlet”, cu nemuritoarele personaje – detectivul Sherlock Holmes şi Dr. Watson.
A urmat romanul istoric de aventură „Micah Clarke!” (1889), preferatul autorului, care s-a bucurat de aprecieri, astăzi uitat.
În aceeaşi perioadă, a scris o poveste stranie despre viaţa de apoi a trei călugări budişti intitulată „The Mystery of Cloomber”, care a marcat fascinaţia autorului pentru paranormal şi spiritualism.
Surprinzător, în acel moment, Conan Doyle era un scriitor mai cunoscut în Statele Unite ale Americii decât în Regatul Unit.
În august 1889, Joseph Marshall Stoddart, editorul şef al revistei lunare „Lippincott” din Philadelphia a sosit la Londra pentru a lansa ediţia britanică a revistei sale. L-a invitat pe Conan Doyle la o cină la elegantul Hotel Langahm (deseori amintit în poveştile cu detectivul Sherlock Holmes) şi i-a cerut să scrie o nuvelă, care a fost publicată în Anglia şi în SUA, în februarie 1890.
Romanul „The Sign of Four” a contribuit la aşezarea lui Sherlock Holmes şi a creatorului său, Arthur Conan Doyle, pentru totdeauna în analele literaturii.
Reprezentatul său A. P. Watt a încheiat un acord cu revista „The Strand” pentru a publica aventurile lui Sherlock Holmes.
„Imaginea” lui Holmes a fost creată de ilustratorul Sidney Paget, avându-l drept model pe fratele său Walter. Această colaborare a durat multe decenii şi a contribuit la recunoaşterea mondială a autorului, a revistei şi a artistului.
Gripa
În mai 1891, s-a îmbolnăvit grav de gripă, fapt care l-am făcut să realizeze că trebuie să aleagă între meseria de doctor şi cea de scriitor. A renunţat la a mai practica medicina. În 1893, în ciuda sfaturilor primite, autorul a decis să nu mai scrie despre aventurile lui Sherlock Holmes.
În „The Final Problem” (1893), Sherlock Holmes şi profesorul Moriarty îşi găsesc sfârşitul în apele cascadei Reichenbach.
Ca urmare, douăzeci de mii de cititori şi-au retras abonamentele de la revista „The Strand”. Conan Doyle s-a scufundat într-o activitate şi mai intensă, care însă a făcut să nu observe starea de sănătate a soţiei sale.
Fascinaţia pentru „viaţa de dincolo de văl”
Louisa, diagnosticată cu tuberculoză, şi moartea tatălui său, au fost lucruri care l-au tulburat pe Conan Doyle, fascinaţia pentru „viaţa de dincolo de văl” crescând.
Înscrierea sa în Societatea pentru Cercetarea Psihică a fost considerată drept o declaraţie publică a interesului şi credinţei pentru paranormal.
Citește și Cearta despre puterile supranaturale care a rupt prietenia dintre Conan Doyle și Houdini
După cum îi spunea Sherlock Holmes lui Watson, „munca este cel mai bun antidot al întristării…”, Conan Doyle a acceptat să meargă în Statele Unite pentru a susţine o serie de prelegeri.

- O lecție de diplomație uitată: audiența lui Vasile Alecsandri la Lordul Malmesbury, șeful diplomației britanice
- Sinodul Ecumenic de la Niceea Medalion aniversar la împlinirea a 1700 de ani (325-2025)
- Închipuit urmaș al lui Genghis-Han, admirat de Hitler „Baronul sângeros”, dușmanul feroce al statului bolșevic întemeiat de Lenin