Evenimentul Istoric > Articole online > Istoria universală > Azi îl pomenim de 90 de ani pe părintele lui Sherlock Holmes. Fascinat de paranormal și spiritualism
Articole online

Azi îl pomenim de 90 de ani pe părintele lui Sherlock Holmes. Fascinat de paranormal și spiritualism

A murit la 7 iulie 1930, în urma unui atac de cord. Arthur Ignatius Conan Doyle s-a născut la 22 mai 1859, la Edinburgh, Scoţia, tatăl său provenind dintr-o familie prosperă.

Turneul început la New York în septembrie 1894, continuat în peste 30 de oraşe, a fost un succes.

S-a oferit voluntar ca medic în războiul Boer şi a navigat în Africa în februarie 1900. Acolo, în loc să lupte cu gloanţele, Conan Doyle a trebuit să ducă o luptă aprigă împotriva microbilor.

În cele câteva luni petrecute în Africa, a văzut că majoritatea soldaţilor şi a membrilor personalului medical mureau din cauza febrei tifoide nu a rănilor de război.

„The Great Boer War”, o cronică de 500 de pagini, publicată în octombrie 1900, a fost o capodoperă a erudiţiei militare.

Nu a fost doar un raport al războiului, ci şi un comentariu abil şi bine informat despre unele dintre deficienţele organizatorice ale forţelor britanice de la acea vreme.

Întors în Anglia, a intrat în politică şi a candidat pentru un loc în Central Edinburgh. A pierdut, însă, alegerile şi s-a întors la Londra, unde a continuat să scrie. Primul episod al noului roman „The Hound of the Baskervilles” (1902) a fost publicat, spre încântarea cititorilor înfocaţi, în paginile revistei „The Strand”, în august 1901.

Sir

În 1902, regele Edward al VII-lea l-a înnobilat pe Conan Doyle, cu titlul Sir pentru serviciile sale aduse Coroanei în timpul Războiului Burilor. În 1903, revista „The Strand” a început să publice în serial colecţia de scurte povestiri „The Return of Sherlock Holmes”.

O nouă tentativă de a intra în politică a avut loc în 1906, fără sorţi de izbândă. În acelaşi an, în iulie, Louisa – soţia lui – a murit în braţele sale. După o perioadă în care a avut de înfruntat o gravă depresie, Conan Doyle s-a recăsătorit cu Jean Leckie, la 18 septembrie 1907, după nouă ani de iubire clandestină.

S-au mutat împreună cu copiii, pe care îi avea cu Louisa, într-o nouă casă numită „Windlesham”, în Sussex. Aici s-au născut alţi trei copii – băieţii Denis (în 1909), Adrian (în 1910) şi fetiţa Jean (în 1912).

Un nou erou – profesorul excentric Challenger numit de propria soţie „o persoană perfect imposibilă„ – şi-a făcut apariţia în urma publicării romanului de aventuri „The Lost World” (1912).

 Cu toate că profesorul Challenger era opusul lui Sherlock Holmes, romanul a avut un succes imediat. L-a implicat pe profesor într-o aventură plină de umor alături de alte personaje, într-o regiune misterioasă a Americii de Sud, descoperind fauna şi flora preistorică.

 

 

Pagini: 1 2 3

Registration

Aici iti poti reseta parola