Evenimentul Istoric > Articole online > Caleidoscop > Avertismentul analistului militar Radu Tudor despre participarea activă a Belarusului în Ucraina: „Putin încearcă o nouă ofensivă asupra Kievului”
Caleidoscop

Avertismentul analistului militar Radu Tudor despre participarea activă a Belarusului în Ucraina: „Putin încearcă o nouă ofensivă asupra Kievului”

rusia belarus

Exercițiile militare programate, pretext pentru deschiderea celui de al doilea front care să atace direct Kievul?

În perioada 22 iunie – 1 iulie vor fi organizate exerciţii planificate cu comisariatele militare şi cu forţele armate, a informat comisarul militar al regiunii Gomel, Andrei Krivonosov. În perioada 28 iunie – 16 iulie vor avea loc antrenamente militare cu cei care pot intra în serviciul militar pentru formaţiunile de apărare teritorială, a adăugat el.

Potrivit jurnalistului și analistului militar Radu Tudor, aceste exerciții militare ar fi doar un pretext pentru participarea activă a Belarusului la invazia Ucrainei, urmând „o lungă vară fierbinte”:

„Belarus face parte din arhitectura de invazie a Rusiei în Ucrainei. Cea mai mare parte a operațiunii declanșate în februarie a început de pe teritoriul statului belarus. Statul condus de Aleksandr Lukaşenko este, deci, parte  a acestui război. Nu cred că un stat implicat cu arme și personal în război are timp şi resurse pentru exerciții. Cred că în spatele anunțului referitor la exerciții se ascunde dorința Moscovei și a lui Putin de a lansa o nouă ofensivă asupra Kievului, așa cum au avertizat analiștii militari occidentali. Este foarte posibil să avem o ”lungă vară fierbinte”, ca urmare a efortului disperat al Moscovei de a-l înlătura pe Volodimir Zelenski. Nu e vorba de exerciții militare. Pretextul exercițiilor militare a fost folosit de Rusia și înaintea invaziei din 24 februarie.”, a anticipat Radu Tudor.

„Rusia nu trebuie atacată pe teritoriul său”

După ce președintele Statelor Unite ale Americii, Joe Biden, a oferit ieri asigurări că Statele Unite nu vor oferi Ucrainei arme de tip MLRS (sisteme de lansare de rachete multiple capabile să lovească ținte la sute de kilometri), de frica unui posibil război nuclear, oficialii de la Kiev s-au arătat dezamăgiți, fiind de părere că o victorie a Ucrainei fără aceste arme esențiale este foarte puțin probabilă:

„Eu cred că este o decizie foarte înțeleaptă ca SUA să nu furnizeze Ucrainei rachete cu rază lungă. Cred că SUA, cel mai important furnizor militar şi de asistență de securitate pentru Ucraina, analizează foarte bine  evoluția acestui război (…) Ajutorul de 40 de miliarde de dolari, aprobat de Joe Biden, înseamnă, probabil, garanția că Ucraina va rezista în fața invaziei ruse. Însă rachetele cu rază lungă ar putea fi folosite de ucraineni pentru a lovi, în disperare, teritoriul Rusiei. Rusia nu trebuie lovită, nu trebuie atacată. Rusia este în momentul de faţă un urs turbat care trebuie pus cu botul pe labe. Trebuie învinsă pe teritoriul Ucrainei și alungată din teritoriul pe care l-a invadat (…) Dacă va fi lovită Rusia, Putin ar putea justifica folosirea armelor nucleare tactice şi, de aici, să pornească un al treilea război mondial. Trebuie să evităm acest lucru. Rusia trebuie învinsă în Ucraina, nu trebuie atacată pe teritoriul ei”, concluzionează Radu Tudor în direct la Antena 3

Belarus a declarat în martie că forţele sale armate nu iau parte la „operațiunea specială” a Rusiei din Ucraina, dar a oferit tot sprijinul de plecare pentru miile de militari ruşi care au invadat Ucraina pe 24 februarie

 

Registration

Aici iti poti reseta parola